Необходими продукти:
- 500 г лозови листа (пресни или консервирани)
- 200 г ориз
- 2 глави лук (ситно нарязан)
- 2 моркова (настъргани)
- 1 домат (настърган)
- 1 с.л. доматено пюре (по желание)
- 100 мл олио
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. червен пипер
- 1 ч.л. сушен джоджен
- 1 ч.л. сух копър
- 1/2 връзка пресен магданоз (ситно нарязан)
- Сокът от 1 лимон
Начин на приготвяне:
- Ако използвате пресни листа, попарете ги с вряла вода за 1-2 минути, за да омекнат. Ако са от консерва, изплакнете ги добре с хладка вода.
- В голям тиган загрейте олиото и запържете лука и морковите до златисто. Добавете ориза и го разбъркайте за 2-3 минути, докато стане прозрачен.
- Прибавете настъргания домат, доматеното пюре, червения и черния пипер, джоджена и копъра. Гответе още 5 минути, като разбърквате.
- Добавете 1 ч.ч. вода и варете, докато оризът поеме течността, но не се свари напълно.
- Оставете плънката да се охлади леко и добавете магданоза.
- Поставете по 1 с.л. от плънката в основата на всяко лозово листо. Свийте страничните краища навътре и завийте на стегнато руло.
- Подредете сармите плътно в дълбока тенджера, като ги подредите на редове. Залейте с вода, докато почти ги покрие, добавете сока от 1 лимон и притиснете с чиния, за да не се разтворят. Варете на слаб огън около 40-50 минути.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО