Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Постни лозови сармички

Любими не само на празничната трапеза

40’ Подготовка
50’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 500 г лозови листа (пресни или консервирани)
  • 200 г ориз
  • 2 глави лук (ситно нарязан)
  • 2 моркова (настъргани)
  • 1 домат (настърган)
  • 1 с.л. доматено пюре (по желание)
  • 100 мл олио
  • 1 ч.л. сол
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 1 ч.л. сушен джоджен
  • 1 ч.л. сух копър
  • 1/2 връзка пресен магданоз (ситно нарязан)
  • Сокът от 1 лимон

Начин на приготвяне:

  1. Ако използвате пресни листа, попарете ги с вряла вода за 1-2 минути, за да омекнат. Ако са от консерва, изплакнете ги добре с хладка вода.
  2. В голям тиган загрейте олиото и запържете лука и морковите до златисто. Добавете ориза и го разбъркайте за 2-3 минути, докато стане прозрачен.
  3. Прибавете настъргания домат, доматеното пюре, червения и черния пипер, джоджена и копъра. Гответе още 5 минути, като разбърквате.
  4. Добавете 1 ч.ч. вода и варете, докато оризът поеме течността, но не се свари напълно.
  5. Оставете плънката да се охлади леко и добавете магданоза.
  6. Поставете по 1 с.л. от плънката в основата на всяко лозово листо. Свийте страничните краища навътре и завийте на стегнато руло.
  7. Подредете сармите плътно в дълбока тенджера, като ги подредите на редове. Залейте с вода, докато почти ги покрие, добавете сока от 1 лимон и притиснете с чиния, за да не се разтворят. Варете на слаб огън около 40-50 минути.

Дайте оценка:

Тагове: черен пипер червен пипер олио лук домати моркови магданоз копър лимон джоджен доматено пюре ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче