Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Хрупкав тиквеник

За наслада на душата

30’ Подготовка
35’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 1 пакет кори за баница (около 500 г)
  • 1 кг настъргана тиква
  • 200 г захар, или на вкус
  • 100 г смлени орехи
  • 1 ч.л. канела
  • 100 мл олио или разтопено масло
  • Пудра захар за поръсване (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. Настържете тиквата на едро ренде. Загрейте малко от олиото в тиган и леко задушете тиквата за 5-10 минути, докато омекне. Добавете захарта и разбъркайте, за да се разтопи. Оставете сместа да се охлади напълно.
  2. Смесете смлените орехи и канелата с тиквената плънка.
  3. Разстелете корите за баница. Вземете една кора, поръсете я леко с мазнина, след което сложете втора кора отгоре. В единия край разпределете тънък слой от тиквената плънка. Завийте на руло.
  4. Повторете процеса с останалите кори и плънка, докато изчерпите всички съставки. Подредете рулата в намазнена тава, като можете да ги завиете в кръгла форма или да ги поставите прави.
  5. Намажете тиквеника с малко олио или разтопено масло отгоре, за да стане златист и хрупкав.
  6. Печете в предварително загрята фурна на 180°C за около 40-50 минути, или докато корите станат златисти.
  7. Оставете тиквеника да се охлади леко, след което го поръсете с пудра захар, ако желаете.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио тиква бяла захар канела орехи кори за баница