Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кексчета с овесени ядки

От Мария Груева Мария Груева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

1 чаена чаша овесени ядки
2 яйца
1 чаена чаша кисело мляко
1 чаена чаша захар
1 чаена чаша олио
1 бакпулвер
1 чаена чаша брашно
1 ванилия
1 щипка сол
50 грама стафиди
2-3 супени лъжици ром
2 супени лъжици мед
2-3 круши (или други плодове, може и от сладко, когато нямате пресни) ½ лимон

Кокосови стърготини – за поръсване

За глазурата:

1 чаена чаша пудра захар
3-4 супени лъжици кристална захар
2-3 супени лъжици от сока, който остава от бланширането на крушите

Белим и нарязваме крушите на кубчета, заливаме ги със сока от лимона. Бланшираме ги за 2-3 минути (не трябва да омекват много) в 1 ч.ч. вода, към която сме прибавили рома и меда. Прецеждаме ги и ги оставяме да изстинат. Ако са много водни можем да ги поръсим с малко кокосови стърготини.

Полученият сок ползваме за накисване на стафидите и за глазурата.
В купа разбиваме яйцата, захарта, олиото и киселото мляко.
Пресяваме и добавяме брашното, бакпулвера и щипка сол.
Слагаме овесените ядки, плодовете и стафидите.

Добавяме ванилията.

Намазваме формички за за мъфини с олио и кокосови стърготини (ако са силиконови това не е нужно). Пълним 2/3 от обема им със сместта.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за около 25-35 минути (времето за печене зависи от фурната). Не я отваряме по време на печенето, за да не спаднат кексчетата.

Глазурата правим по следния начин:

Карамелизираме 3-4 супени лъжици кристална захар. Добавяме 2-3 супени лъжици от сока, който остава от бланширането на крушите.

В купа слагаме пудрата захар и разбъркваме с получената течност, докато стане гладка и лъскава глазура.

Потапяме изстиналите кексчета в нея и ги поръсваме с кокосови стърготини.
Можем да ги поднесем с разбита сметана, пресни плодове или сладолед.

Дайте оценка:

Тагове: сол олио бяла захар ванилия бакпулвер кисело мляко мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче