1 кг брашно,
25 г мая,
4 с.л. кисело мляко,
250 мл газирана вода,
4 яйца,
8 с.л. олио,
12 с.л.захар,
ванилия,
6 капки оцет,
ядки,
стафиди за декорация
Към леко затоплената газирана вода добавяме 6 с.л. брашно и щипка захар и с получената смес размиваме маята. Оставаме да шупне на топло. С миксер разбиваме 4-те яйца, след което към тях прибавяме киселото мляко, олиото, захарта, ванилията и оцета. Прибавяме към добре разбърканата смес маята, а след това - постепенно цялото количество брашното. Месим гладко тесто, в което можем да добавим стафидите. Намазваме с олио и оставяме да втасва на топло.
Разделяме на 6 топки, от които оформяме рула и правим от тях две плетеници. Подреждаме плетениците в намазнена тава и пак ги оставяме на топло да втасват. Намазваме отгоре с яйце и наръсваме с кристална захар и по желание ядки, стафиди, сусам. Слагаме във фурната без да сме я затопляли предварително. Печем на 175-180 градуса.
1 кг брашно,
25 г мая,
4 с.л. кисело мляко,
250 мл газирана вода,
4 яйца,
8 с.л. олио,
12 с.л.захар,
ванилия,
6 капки оцет,
ядки,
стафиди за декорация
Към леко затоплената газирана вода добавяме 6 с.л. брашно и щипка захар и с получената смес размиваме маята. Оставаме да шупне на топло. С миксер разбиваме 4-те яйца, след което към тях прибавяме киселото мляко, олиото, захарта, ванилията и оцета. Прибавяме към добре разбърканата смес маята, а след това - постепенно цялото количество брашното. Месим гладко тесто, в което можем да добавим стафидите. Намазваме с олио и оставяме да втасва на топло.
Разделяме на 6 топки, от които оформяме рула и правим от тях две плетеници. Подреждаме плетениците в намазнена тава и пак ги оставяме на топло да втасват. Намазваме отгоре с яйце и наръсваме с кристална захар и по желание ядки, стафиди, сусам. Слагаме във фурната без да сме я затопляли предварително. Печем на 175-180 градуса.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност