Да си поръсим грейпфрута със захар, за да смекчим отличаващия го от останалите цитрусови плодове вкус, не е нещо необичайно. Дали обаче това действие е ефективно и има ли смисъл да го правим повече?
Грейпфрутът е пълен с витамини и има множество полезни качества. Сред тях са способността му да намалява признаците на преждевременно стареене, да успокоява и ускорява зарастването на рани, както и да подпомага нервната система. Ето защо не е никак лошо да го включваме по-често в ежедневното си хранене.
Това, което прави този цитрусов плод по-специален от останалите, е горчивината му, която се крие във високото му съдържание на нарингин. Той е флавоноид и мощен антиоксидант, намиращ се в кората и ципата на плода и работи заедно с витамин С, за да подсили защитните сили на клетките.
Вместо да ръсите грейпфрута с не особено полезната захар, за да смекчите горчивината му, просто обелете ципата. Тогава няма да имате нужда от никакви подсладители и ще се насладите на натуралния му вкус.
Освен на сок, добавяйте го в смутита или здравословни закуски с мюсли. Така ще се заредите с полезния нарингин за целия ден още от сутринта.