Колоритна личност и страстен готвач, Джулия Чайлд споделя много полезни съвети със своите зрители в различните си готварски предавания. Така правят и гостуващите в него кулинари, като един от тях предоставя изключително лесна техника за нещо, което в други случаи би ви отнело не малка част от времето в кухнята.
Ако никога не сте харесвали прецизния процес по изрязване на хартията за печене, така че да пасне точно с дъното на кръгла тава, днес ще разберете, че има безупречна алтернатива на това досадно начинание.
Маркъс Фарбинджър е майстор готвач в The Culinary Institute of America (Кулинарния институт на Америка, от англ. ез., бел. ред). Той е поканен в готварското предаване на Джулия Чайлд и именно тогава той разкрива лесен хак за оформянето на хартията за печене в кръг, без да е необходима нито ножица, нито молив.
За да се справите лесно с тази задача, обърнете тавата с лицевата част надолу и я оставете върху кухненския плот. Вземете парче хартия за печене, с по-голям размер от този на дъното на съда, и го сложете върху него. Вземете голям нож и с обратната му страна, не с острието, започнете да правите плъзгащи движения по цялата окръжност на тавата. Скоро ще забележите как хартията започва да се къса равномерно и правилно, все едно използвате ножица. Така ще се сдобиете с идеална кръгла форма, която ще пасне без проблем на дъното на съда за печене.
Тази техника може да използвате за всякакъв вид тави, включително и за тези с падащо дъно.
Самата Джулия Чайлд остава силно впечатлена от този трик, коментирайки, че начинът спестява много време и в действителност е по-бърз от традиционния, който включва молив и ножица.
Друго важно условие, което трябва да спазите след получаването на идеалната форма на хартията, е да намазните дъното на тавата. Това е необходимо, тъй като хартията покрива само долната ѝ част, но не и стените ѝ. Освен това олиото ще помогне кръгът да остане намясто, когато наливате течността.
След като вече знаете най-лесния трик за оформяне на хартия за печене, нека припомним защо е добре да я ползвате. На първо място, така ще предотвратите залепването на сладкиша или блата за торта. На второ - крайният резултат ще бъде с равномерен цвят, което е особено важно за торти, които не се покриват с глазура. На трето, но не и последно място, хартията ще помогне на вашите съдове да имат малко по-дълъг живот.