Откривате в шкафа неотварян шоколад или бонбони, за които сте забравили, и решавате да се възползвате от този подарък на съдбата. Когато махате опаковката обаче, виждате със съжаление, че шоколадът е побелял. И тук се появява дилемата - да го изядете или да го изхвърлите?
Схващането, че по това се разбира дали какаовото изкушение е развалено, изобщо не е вярна. Процесите, които се случват с шоколада по това време са други и нямат нищо общо с мухъл, с който и най-често хората бъркат белия слой по повърхността. Той се състои от мазнина или захар, а процесът е напълно естествен.
Когато говорим за излизане на мазнина, която може да е млечна или от самото какао, на повърхностния слой на шоколада, се случва обикновено заради резки температурни промени. Ако е стоял на студено, а след това е изложен на по-високи градуси и това се повтори няколко пъти, мазнината ще избие. Случва се често на по-евтините шоколади, които не са били темперирани, или на скъпите и по-специални видове.
Излизането на захарта на повърхността се предизвиква често заради влагата в опаковката, която изтегля захарите от вътрешността и те кристализират най-отгоре. Тази реакция ще повлияе на текстурата на шоколада, правейки го песъчлив, но отново не говорим, че е опасен по някакъв начин за здравето.
Как да предотвратим случването на тези два процеса
Най-важното е да съхранявате шоколада правилно - на хладно, но не на студено място. Препоръчителната температура за поддържането на перфектното му състояние е 18 градуса.
Какво да правите с вече побелелия шоколад
Винаги може да си го хапнете, но ако предпочитате да не го правите, разтопете го. От него ще се получи чудесен горещ шоколад, шоколадов чипс и добавка към различни кремове и сладкиши. Потопете в него ядки или сушени плодове за закуска с овесени ядки, но не го изпращайте в кофата за боклук, освен ако на опаковката не пише, че срокът му на годност е изтекъл.