Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Още полезни съвети против покафеняването на ябълките

Радвайте се на по-красиви и свежи десерти


Дори да изберете най-свежите ябълки от пазара, ако ги разрежете, разполагате само с две минути, докато започнат да променят цвета си. Процесът се нарича ензимно покафеняване и е неизбежен. Важно е да се отбележи, че той не е вреден нас, когато консумираме плодовете.

В предишния материал по темата се спряхме на причините за покафеняването, както и на най-ефективния начин за справяне с проблема - накисването в подсолена вода. Ако сте пропуснали статията, прочетете я:

Искате ли да правите щрудел или друг вид сладкиш, в който ябълките се обелват и настъргват, покафеняването не е от значение за външния му вид, защото така или иначе цветът на плодовата плънка ще стане по-тъмен заради процеса на печене.

Снимка: iStock by Getty Images

Естетичният проблем идва в случаите, в които ползваме плодовете под формата на резени. Затова тук ще изброим още няколко ефикасни трика за отлагане на процеса на покафеняването. Трябва да се има предвид обаче, че всички те са временно решение и колкото и да не ни се иска, след време разрязаните ябълки ще потъмнеят.

  • Накиснете ги във вода. По този начин ще ограничите досега на резените с въздуха. Някои хора хващат отделните резени с ластик, но накисването в купа с най-обикновена вода дава най-добър резултат. Това е и добро средство в отстраняването на повредените клетки на плода.
  • Вода с мед. В меда се съдържат вещества, които парират действието на ензима, отговорен за покафеняването. В 300 мл вода разтворете 2 с.л. мед и накиснете разрязаните плодове за около 3 мин. Отцедете ги от водата и ги изплакнете. Може и да не ги изплаквате, като така ябълките ще носят малко от аромата на меда.
  • Използвайте лимонов сок. Това е доста често ползван метод и при съхраняването на разрязано авокадо, което променя цвета си даже по-бързо и от ябълките. Поставете резените в купа, добавете 100 мл вода и 2 с.л. лимонов сок. Друг вариант е да ги разположите върху хартия за печене и върху всяко парченце да изстискате малко лимон.
  • Съхранение на хладно. Това е стъпката, която обединява всички предходни и е задължителна. Независимо кой от горните начини за справяне с покафеняването ще изберете, когато сте готови, прехвърлете ябълките в херметически затворена кутия и ги оставете в хладилника. По този начин ще удължите времето, в което ще изглеждат свежи, до 6 часа.

Снимка: iStock by Getty Images

 

А в случай, че рязането на ябълки винаги е било досаден процес за вас, ето едно лесно решение, което може да бъде в дома ви само с един клик:

Vin Bouquet Кухненска резачка за ябълки

Изработен от висок клас неръждаема стомана и устойчива пластмаса, този уред за рязане на ябълки на Vin Bouquet бързо и лесно ще раздели ябълката на 8 еднакви парчета, като едновременно с това ще почисти семките от средата.

 

 

Дайте оценка:

Тагове: сол ябълки торта щрудел мед

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче