Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ошав: 5 вдъхновяващи идеи какво да приготвим с него, освен да го сварим

Ако сте купили повече количество, вижте как да го използвате


Ошавът е неизменна част от празничната трапеза на Коледа и Нова година. Въпреки че сме свикнали да го консумираме просто сварен, изсушените плодове в него предлагат множество възможности за кулинарни експерименти. В следващите редове ще откриете пет вкусни и интересни идеи за това как да използвате ошава по нов и креативен начин, а накрая ще намерите и класическа рецепта за приготвянето му.

Домашни енергийни барчета с ошав

Снимка: iStock by Getty Images

Сушените плодове от ошава са перфектна основа за енергийни барчета. Те са богати на фибри, витамини и минерали, което ги прави идеален избор за здравословен снак.

Необходими съставки:

  • 200 г сушени плодове от ошав
  • 100 г ядки (орехи, бадеми или лешници)
  • 2 с.л. мед или кленов сироп
  • 2 с.л. кокосови стърготини
  • 1 с.л. какао на прах

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сушените плодове на ситно или ги смелете в кухненски робот.
  2. Смелете ядките на едро.
  3. Смесете всичко заедно, добавете меда и кокосовите стърготини.
  4. Оформете правоъгълни барчета и ги поставете в хладилник за поне 2 часа.
  5. Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.

Кекс с ошав

Снимка: iStock by Getty Images

Сушените плодове от ошав са отличен пълнеж за сладкиши и торти. Те придават естествена сладост и сочност, без нужда от допълнителна захар.

Необходими продукти:

  • 150 г сушени плодове от ошав
  • 200 г брашно
  • 100 г масло (разтопено)
  • 150 г захар или подсладител
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. канела

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете сушените плодове във вода за около 30 минути, след което ги нарежете на дребно.
  2. Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.
  3. Добавете разтопеното масло и разбъркайте.
  4. Пресейте брашното с бакпулвера и канелата и постепенно добавете към сместа.
  5. Накрая добавете нарязаните плодове.
  6. Изсипете в намазнена форма и печете на 180°C за 40-45 минути.

Салата с ошав и козе сирене

Снимка: iStock by Getty Images

Сушените плодове могат да бъдат интересен акцент в различни салати, особено в зимни или празнични варианти.

Необходими продукти:

  • 100 г сушени плодове от ошав
  • 150 г микс от свежи салати
  • 100 г сирене или козе сирене
  • 50 г орехи (запечени на сух тиган)
  • 2 с.л. зехтин
  • 1 с.л. балсамов оцет
  • 1 ч.л. мед

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете сушените плодове на ситно.
  2. Разпределете микса от свежи салати в голяма купа.
  3. Добавете плодовете, натрошеното сирене и орехите.
  4. Смесете зехтина, оцета и меда, след което залейте салатата.
  5. Разбъркайте и сервирайте веднага.

Мюсли с ошав

Снимка: iStock by Getty Images

Добавянето на сушени плодове от ошав към сутрешната ви закуска е лесен начин да направите храната по-вкусна и питателна.

Необходими продукти:

  • 200 г овесени ядки
  • 100 г сушени плодове от ошав
  • 50 г ядки (орехи, бадеми)
  • 1 ч.л. канела
  • Мед или сироп за подслаждане
  • Прясно мляко или кисело мляко

Начин на приготвяне:

  1. Смесете овесените ядки, нарязаните плодове и ядките.
  2. Добавете канелата и разбъркайте.
  3. Залейте с мляко или кисело мляко непосредствено преди сервиране.
  4. Подсладете по желание.

Сосове и пюрета с ошав

Снимка: iStock by Getty Images

Сушените плодове от ошава могат да се използват за приготвяне на сладки сосове и пюрета, които са отлични за палачинки, гофрети или дори като гарнитура към печено месо. Ето една рецепта за сос.

Необходими продукти:

  • 200 г сушени плодове от ошав
  • 1 ч.ч. вода
  • 1 с.л. захар или мед
  • 1 ч.л. канела
  • Щипка индийско орехче

Начин на приготвяне:

  1. Накиснете сушените плодове във вода за 1 час.
  2. Сложете ги да се варят заедно със захарта и подправките.
  3. След като плодовете омекнат, пасирайте до гладка смес.
  4. Сервирайте топъл или студен в зависимост от предпочитанията.

Дайте оценка:

Тагове: ябълки слива Коледа бяло брашно бадеми орехи сушени плодове овесени ядки

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче