Ошавът е неизменна част от празничната трапеза на Коледа и Нова година. Въпреки че сме свикнали да го консумираме просто сварен, изсушените плодове в него предлагат множество възможности за кулинарни експерименти. В следващите редове ще откриете пет вкусни и интересни идеи за това как да използвате ошава по нов и креативен начин, а накрая ще намерите и класическа рецепта за приготвянето му.
Домашни енергийни барчета с ошав
Сушените плодове от ошава са перфектна основа за енергийни барчета. Те са богати на фибри, витамини и минерали, което ги прави идеален избор за здравословен снак.
Необходими съставки:
- 200 г сушени плодове от ошав
- 100 г ядки (орехи, бадеми или лешници)
- 2 с.л. мед или кленов сироп
- 2 с.л. кокосови стърготини
- 1 с.л. какао на прах
Начин на приготвяне:
- Нарежете сушените плодове на ситно или ги смелете в кухненски робот.
- Смелете ядките на едро.
- Смесете всичко заедно, добавете меда и кокосовите стърготини.
- Оформете правоъгълни барчета и ги поставете в хладилник за поне 2 часа.
- Съхранявайте в хладилник до 1 седмица.
Кекс с ошав
Сушените плодове от ошав са отличен пълнеж за сладкиши и торти. Те придават естествена сладост и сочност, без нужда от допълнителна захар.
Необходими продукти:
- 150 г сушени плодове от ошав
- 200 г брашно
- 100 г масло (разтопено)
- 150 г захар или подсладител
- 2 яйца
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. канела
Начин на приготвяне:
- Накиснете сушените плодове във вода за около 30 минути, след което ги нарежете на дребно.
- Разбийте яйцата със захарта до пухкава смес.
- Добавете разтопеното масло и разбъркайте.
- Пресейте брашното с бакпулвера и канелата и постепенно добавете към сместа.
- Накрая добавете нарязаните плодове.
- Изсипете в намазнена форма и печете на 180°C за 40-45 минути.
Салата с ошав и козе сирене
Сушените плодове могат да бъдат интересен акцент в различни салати, особено в зимни или празнични варианти.
Необходими продукти:
- 100 г сушени плодове от ошав
- 150 г микс от свежи салати
- 100 г сирене или козе сирене
- 50 г орехи (запечени на сух тиган)
- 2 с.л. зехтин
- 1 с.л. балсамов оцет
- 1 ч.л. мед
Начин на приготвяне:
- Нарежете сушените плодове на ситно.
- Разпределете микса от свежи салати в голяма купа.
- Добавете плодовете, натрошеното сирене и орехите.
- Смесете зехтина, оцета и меда, след което залейте салатата.
- Разбъркайте и сервирайте веднага.
Мюсли с ошав
Добавянето на сушени плодове от ошав към сутрешната ви закуска е лесен начин да направите храната по-вкусна и питателна.
Необходими продукти:
- 200 г овесени ядки
- 100 г сушени плодове от ошав
- 50 г ядки (орехи, бадеми)
- 1 ч.л. канела
- Мед или сироп за подслаждане
- Прясно мляко или кисело мляко
Начин на приготвяне:
- Смесете овесените ядки, нарязаните плодове и ядките.
- Добавете канелата и разбъркайте.
- Залейте с мляко или кисело мляко непосредствено преди сервиране.
- Подсладете по желание.
Сосове и пюрета с ошав
Сушените плодове от ошава могат да се използват за приготвяне на сладки сосове и пюрета, които са отлични за палачинки, гофрети или дори като гарнитура към печено месо. Ето една рецепта за сос.
Необходими продукти:
- 200 г сушени плодове от ошав
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. захар или мед
- 1 ч.л. канела
- Щипка индийско орехче
Начин на приготвяне:
- Накиснете сушените плодове във вода за 1 час.
- Сложете ги да се варят заедно със захарта и подправките.
- След като плодовете омекнат, пасирайте до гладка смес.
- Сервирайте топъл или студен в зависимост от предпочитанията.