Когато стане дума за студено пушено месо или рибни продукти, повечето хора разчитат на щандовете в магазина.
За топло опушената риба, на която ще се спрем днес, правилото е да се закачи над разпален огън и бавно-бавно да добие желаната степен на готовност - дейност, която в апартамент няма как да се постигне. Но има един бърз и лесен метод, с който да си направите пушена риба в домашни условия и то само за 25-30 мин. Тенджерата, в която ще готвите, е хубаво да бъде по-стара или такава, която от тук насетне ще се използва само за риба.
Необходими продукти:
- 1 кг лаврак (2 големи филета)
- 2 с.л. зехтин
- сол
- черен пипер
- 300 г кафява захар
- 5 стръка лайка
- 10 шушулки кардамон (може и млян)
- 15 зърна черен пипер
- 2 стръка лимонова трева, нарязани на едро
- резени лимон, за сервиране
- мащерка, наситнена
Начин на приготвяне:
- Застелете вътрешността на една тенджера с 2 слоя алуминиево фолио.
- Следвайте същия процес за вътрешността на капака на тенджерата.
- Сложете захарта, подправките и билките на дъното на тенджерата и ги покрийте с още едно парче алуминиево фолио, като го прободете няколко пъти с нож.
- Отгоре поставете решетка за тенджера, за да не опира месото в слоевете фолио на дъното.
- Поставете филетата риба върху решетката, поръсете ги със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.
- Загрейте котлона на силен огън и постъвете съда върху него.
- След като рибата започне да се готви и забележите да се издига пара, затворете тенджерата с капак и намалете котлона до средна степен. Гответе така за около 15-20 минути.
- Отворете капака и проверете дали рибата е готова.
- Внимателно извадете филетата лаврак от тенджерата.
- Сервирайте с резени лимон и поръсете със ситно нарязана мащерка.