Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Не палете огън: Пушена риба в домашни условия

Ще ви трябва само една стара тенджера

2’ Подготовка
25’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Когато стане дума за студено пушено месо или рибни продукти, повечето хора разчитат на щандовете в магазина.

За топло опушената риба, на която ще се спрем днес, правилото е да се закачи над разпален огън и бавно-бавно да добие желаната степен на готовност - дейност, която в апартамент няма как да се постигне. Но има един бърз и лесен метод, с който да си направите пушена риба в домашни условия и то само за 25-30 мин. Тенджерата, в която ще готвите, е хубаво да бъде по-стара или такава, която от тук насетне ще се използва само за риба.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

  • 1 кг лаврак (2 големи филета)
  • 2 с.л. зехтин
  • сол
  • черен пипер
  • 300 г кафява захар
  • 5 стръка лайка
  • 10 шушулки кардамон (може и млян)
  • 15 зърна черен пипер
  • 2 стръка лимонова трева, нарязани на едро
  • резени лимон, за сервиране
  • мащерка, наситнена

Начин на приготвяне:

  1. Застелете вътрешността на една тенджера с 2 слоя алуминиево фолио.
  2. Следвайте същия процес за вътрешността на капака на тенджерата.
  3. Сложете захарта, подправките и билките на дъното на тенджерата и ги покрийте с още едно парче алуминиево фолио, като го прободете няколко пъти с нож.
  4. Отгоре поставете решетка за тенджера, за да не опира месото в слоевете фолио на дъното.
  5. Поставете филетата риба върху решетката, поръсете ги със зехтин и ги овкусете със сол и черен пипер.
  6. Загрейте котлона на силен огън и постъвете съда върху него.
  7. След като рибата започне да се готви и забележите да се издига пара, затворете тенджерата с капак и намалете котлона до средна степен. Гответе така за около 15-20 минути.
  8. Отворете капака и проверете дали рибата е готова.
  9. Внимателно извадете филетата лаврак от тенджерата.
  10. Сервирайте с резени лимон и поръсете със ситно нарязана мащерка.

 

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин сол черен пипер лаврак мащерка лимон кафява захар кардамон

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче