Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Можем ли да си приготвим самонабухващо брашно у дома

И ако да, как


Самонабухващото брашно е основен продукт в много рецепти, които изискват лесно набухване на тестото, без да се добавят мая или бакпулвер. То съдържа в себе си всичко необходимо, което улеснява процеса на печене, а резултатите са въздушни и пухкави печива и сладкиши.

Ако нямате под ръка самонабухващо брашно или предпочитате да го приготвите сами у дома, това е съвсем възможна и лесна задача. В следващите стъпки ще ви покажем как да го направите бързо и лесно само с няколко съставки.

Какво е самонабухващо брашно

Това е вид брашно, което съдържа в себе си набухвател, обикновено бакпулвер, и сол. Тази комбинация го прави подходящо за печене сладкиши и печива, при които тестото не трябва да втасва дълго време. То е особено подходящо за приготвянето на бисквити, кексове и палачинки, както и други десерти, които трябва да се надигнат бързо, но заедно с това да имат лека текстура.

Снимка: iStock by Getty Images

Какви съставки ще са ви необходими

Най-хубавото е, че можете да приготвите самонабухващо брашно с много лесно достъпни съставки, които най-вероятно имате в кухнята си. За да направите около 1 чаша от него, ще ви трябват:

  • 1 чаша обикновено бяло брашно (пшенично)
  • 1 1/2 ч.л. бакпулвер
  • 1/2 ч.л. сол

Ако имате нужда от по-голямо количество, просто увеличете пропорциите, като запазите съотношението.

Тънкости по приготвянето му

Първата стъпка е да започнете с меренето на брашното. Изсипете го в купа и го пресейте през сито, за да му вкарате въздук и да премахнете всички бучки. След това му добавете бакпулвера и солта. Разбъркайте брашното със супена лъжица или тел. Така всички съставки ще се смесят равномерно.

Снимка: iStock by Getty Images

Как да го съхранявате

Ако не използвате самонабухващото брашно веднага, съхранявайте го в херметически затворена кутия или буркан, най-добре на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

Често е по-евтино да си приготвите този вид брашно у дома, отколкото да го купувате от магазина. И да не изпуснем нещо много важно - така имате пълен контрол върху съставките, което е от изключително значение. Улеснете живота си в кухнята и похапвайте любимите си печива, без да е необходимо да добавяте допълнително количество набухватели.

Дайте оценка:

Тагове: брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче