Кокосовото мляко е универсална и здравословна съставка, която може да значително да подобри вкуса на вашите ястия и да добави кремообразна текстура към голям диапазон от рецепти. От смутита до десерти възможностите са безкрайни. Нека разгледаме някои от най-добрите му приложения в домашната кулинария.
Смутита: Започнете деня си с питателно смути като използвате кокосово мляко вместо вода или обикновено прясно мляко. Натуралният му сладък вкус помага за използването на по-малко от иначе толкова вредната захар, а ако сте включили и по-сладки плодове в рецептата, захарта си е направо излишна. Млякото от кокос има и високо съдържание на здравословни мазнини, които ще ви осигурят доста енергия за целия ден.
Супи: Кокосовото мляко им придава богат и кремообразен вкус, особено на зеленчуковите. Крем супата от тиква например става невероятно вкусна с тази магическа съставка.
Сосове: Къри сос, маринати за барбекю или обикновен доматен сос - всичките те преминават на друго ниво само с малко кокосово мляко в тях. Нежният му вкус не потушава другите аромати, но пък добавя приятна текстура, която гали небцето.
Десерти: Пудинги и кремове, торти и други сладкиши. Те много добре си подхождат с главния герой на настоящия материал. Той пък отлично се съчетава с малко мед и ванилия в една проста, но много изкусителна комбинация. Тя служи за основа на множество студени летни лакомства като към нея се прибавят малко ягоди, ябълки, грозде или банан. Изстудете всичко това във фризера за 30-40 мин. и после ще си бъдете много благодарни.
Печива: Заменете водата или млякото във вашите печени ястия с кокосово мляко. То ще придаде тропически привкус на всички видове бисквити, кексове и мъфини. Не забравяйте да намалите количеството бакпулвер, тъй като кокосовото мляко е достатъчно гъсто.
Зърнени закуски: Превърнете ги в едно екзотично лакомство, независимо дали ще ги поднасяте студени или топли.
В салати: Ако държите на един по-здравословен вариант за вашия салатен дресинг, пробвайте с малко кокосово мляко вместо майонеза или кисело мляко. То се комбинира добре с цитрусови плодове и подправки като джинджифил и кориандър.
Скара: Накиснете месото в марината, направена с кокосово мляко, чесън, зехтин, черен пипер, мащерка и оцет. Мекият вкус ще проникне в мръвките и ще ги направи много сочни и ароматни.
Напитки: Млякото от кокос е отлична добавка към сутрешната чаша горещо кафе, понеже прекрасно допълва горчивия му вкус.