Лимонената трева има много приложения, а в готвенето се прилага като прясна подправка заради уникалния си вкус и незаменимите си ползи за здравето. Тя се използва срещу редица възпаления, главоболие и виене на свят, успокоява нервната система и понижава нивата на стрес. Подпомага храносмилането и предпазва отделителната система от инфекции. Полезна е и за подобряване качеството на съня.
Комбинацията с останалите зеленчуци като целината, джинджифила, кориандъра и гъбите подсилва още повече здравословния й ефект. Ето и как да си я приготвите.
Необходими продукти:
- 2 моркова
- 2 глави лук
- 3 пръчици целина
- 1 праз, само бялата част
- 2 дафинови листа
- Пилешки дреболийки за бульона
- черен пипер
- 250 г пилешки гърди
- 4 с.л. зехтин
- 150 г гъби
- 1 сладък картоф
- сол
- 20 г джинджифил, пресен
- 50 г сок от лайм
- лимонена трева
- 500 г кокосово мляко
- 1 глава пресен лук
- листа от кориандър
Начин на приготвяне:
- Морковите нарежете на филийки, лука на 4 части, а целината и праза - на едро. Добавете ги в тенджера заедно с пилешките дреболийки.
- Сложете дафиновите листа, зърната черен пипер и залейте с вода. Тя трябва да покрива напълно всички съставки. Прехвърлете съда на среден огън и го оставете да заври.
- Намалете котлона и използвайте лъжица, за да отстраните пяната от повърхността на водата.
- Варете бульона около 50 минути, а след това го прецедете. Оставете го настрана.
- Нарежете пилешките гърди на кубчета от по 2 см.
- Загрейте половината от зехтина в дълбока тенджера, загрята на среден огън и задушете гърдите за 2-3 минути до златисто. Добавете останалата част от зехтина.
- Нарежете гъбите на тънки филийки, сладкия картоф на кубчета с размер 2 см и ги задушете в тенджерата за 3 минути.
- Изсипете приготвения пилешки бульон и овкусете със сол и черен пипер.
- Настържете джинджифила и го добавете при останалите продукти заедно със сока от лайм и лимоновата трева.
- Варете 20-25 минути докато зеленчуците омекнат и пилешкото се свари.
- Добавете кокосовото мляко и оставете супата да поври 5 минути.
- Свалете съда от котлона. Нарежете на ситно пресния лук, добавете го в тенджерата и разбъркайте. Сервирайте с украса от накъсаните листа кориандър.