Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пилешка супа с кокосово мляко и лимонена трева

По-здравословният вариант на любимата супа

10’ Подготовка
35’ Време за готвене
5 Порции
2 Трудност

Лимонената трева има много приложения, а в готвенето се прилага като прясна подправка заради уникалния си вкус и незаменимите си ползи за здравето. Тя се използва срещу редица възпаления, главоболие и виене на свят, успокоява нервната система и понижава нивата на стрес. Подпомага храносмилането и предпазва отделителната система от инфекции. Полезна е и за подобряване качеството на съня.

Комбинацията с останалите зеленчуци като целината, джинджифила, кориандъра и гъбите подсилва още повече здравословния й ефект. Ето и как да си я приготвите.

Необходими продукти:

  • 2 моркова
  • 2 глави лук
  • 3 пръчици целина
  • 1 праз, само бялата част
  • 2 дафинови листа
  • Пилешки дреболийки за бульона
  • черен пипер
  • 250 г пилешки гърди
  • 4 с.л. зехтин
  • 150 г гъби
  • 1 сладък картоф
  • сол
  • 20 г джинджифил, пресен
  • 50 г сок от лайм
  • лимонена трева
  • 500 г кокосово мляко
  • 1 глава пресен лук
  • листа от кориандър

Начин на приготвяне:

  1. Морковите нарежете на филийки, лука на 4 части, а целината и праза - на едро. Добавете ги в тенджера заедно с пилешките дреболийки.
  2. Сложете дафиновите листа, зърната черен пипер и залейте с вода. Тя трябва да покрива напълно всички съставки. Прехвърлете съда на среден огън и го оставете да заври.
  3. Намалете котлона и използвайте лъжица, за да отстраните пяната от повърхността на водата.
  4. Варете бульона около 50 минути, а след това го прецедете. Оставете го настрана.
  5. Нарежете пилешките гърди на кубчета от по 2 см.
  6. Загрейте половината от зехтина в дълбока тенджера, загрята на среден огън и задушете гърдите за 2-3 минути до златисто. Добавете останалата част от зехтина.
  7. Нарежете гъбите на тънки филийки, сладкия картоф на кубчета с размер 2 см и ги задушете в тенджерата за 3 минути.
  8. Изсипете приготвения пилешки бульон и овкусете със сол и черен пипер.
  9. Настържете джинджифила и го добавете при останалите продукти заедно със сока от лайм и лимоновата трева.
  10. Варете 20-25 минути докато зеленчуците омекнат и пилешкото се свари.
  11. Добавете кокосовото мляко и оставете супата да поври 5 минути.
  12. Свалете съда от котлона. Нарежете на ситно пресния лук, добавете го в тенджерата и разбъркайте. Сервирайте с украса от накъсаните листа кориандър.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин черен пипер кориандър дафинов лист пресен лук лук моркови праз целина пиле пилешки бульон джинджифил кокосов орех сладки картофи гъби лайм

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче