Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да си поръчваме прясна риба и морски дарове докато сме на почивка

За съжаление, в доста ресторанти ни правят на "идиоти"

Нека си признаем, лятото е сезонът на морските дарове и прясната риба - без съмнение - те са първото нещо, което човек би си помислил да поръча на остров. Така че, преди да поръчате вашата риба, трябва да поискате от собственика на заведението или от сервитьора позволението да я видите и да насочите вниманието си към следното...

При рибата:

Очите не трябва да са мътни, а ярки и бистри. Ако една риба има мътни очи, значи определено не е прясна.

Хрилете трябва да са ярко наситено червени на цвят, а не покафенели.

Люспите трябва да са лъскави и сребристи, а не изсъхнали.

Миризмата на рибата трябва да ви напомня за... ами, за морето. Трябва да има силна миризма, но не и неприятна. Да ухае на риба по онзи характерен начин, който говори за свежест, а не за гниене.

Тялото й трябва да е твърдо, да не се огъва, докато месото й трябва да отскочи незабавно при натиск.

Ред е на октопода:

Ако миризмата на октопода не ви напомня за морето, а е особено силна и неприятна, тогава трябва да изберете друг екземпляр.

Наблюдавайте цвета му. Трябва да е сравнително светъл и да няма този характерен червеникав оттенък, който показва, че октоподът не е толкова пресен.

Пипалата на октопода трябва да са стегнати и краищата им да не висят. Те трябва да бъдат леко извити.

И накрая, мембраната между пипалата трябва да е сравнително лесна за разкъсване, тъй като това показва, че октоподът е съхраняван правилно.

Снимка: iStock by Getty Images

И сега - морските дарове:

Избраните от вас мекотели трябва да имат влажна и лъскава кожа.

Миризмата им не трябва да е неприятна, а да ви напомня за морето.

Важно е черупчестите дарове да имат напълно затворена черупка. Ако са отворени, трябва да се затварят плътно като ги чукнете съвсем леко. Не избирайте тези, които не се затварят.

Когато избирате скариди или раци, уверете се, че краката им са прикрепени към тялото им. Също така избирайте скариди с еднакъв цвят и оставете настрана тези с бели или черни петна.

Раците не могат да издържат извън водата повече от 2-3 дни. Следователно ако мърдат, това е несъмнен признак за тяхната свежест.

Имайки всичко това предвид, можете да сте сигурни, че рибата или морските дарове, които поръчате по време на почивката си, ще бъдат най-добрите възможни и никой няма да може да ви измами. В България рядко ще ви пуснат в кухнята, а в повечето ресторанти в Гърция даже настояват и любезно ви канят да влезете да си изберете лично коя риба ви харесва на форма, размер, грамаж, цвят и свежест. Ако в някой ресторант ви откажат тази привилегия, имайте си едно на ум.

Дайте оценка:

Тагове: риба миди лаврак ципура калмари скариди

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче