Не можем да си позволим да съсипваме храната, особено когато е качествена. Всеки път, щом прибегнем към печката, трябва да го правим с ясното съзнание, че ще приготвим нещо вкусно, което ще нахрани тялото ни и ще задоволи всичките ни сетива.
Месото не е особено трудно за готвене, но и то има своите специфики, за да стане крехко отвътре и с перфектен загар отвън. Затова сега ще ви разкрием някои тайни около този процес.
- Гледайте да извадите месото от хладилника около 30 мин. преди да започнете да го готвите, за да се отпусне.
- След това го попийте с кухненска хартия. Не го измивайте, тъй като рискувате да разнесете бактерии от соковете му в мивката.
- Загрейте добре тигана така, че когато пуснете капка вода в него, тя да започне да цвърчи и да се изпари бързо. Едва тогава сипете съвсем малко олио.
- Овкусете месото едва преди да го сложите да се готви. Ако го направите по-рано, солта ще провокира процеса на дехидратация и пържолите ви например ще станат сухи.
- Сложете месото в тигана и го оставете да се запече, докато започне самó и лесно да се отделя от съда. Чак тогава го обърнете от другата страна.
- Не бързайте и не натискайте месото. Така всички негови сокове ще отидат в тигана и ще се изпарят, а то ще остане сухо.
- След като вече е готово, сложете го в чиния и я увийте с алуминиево фолио. Нека си "почине" 5-10 минути, за да остане сочно.