Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да отстраните неприятните миризми от дървената дъска за рязане

Всеки се е сблъсквал с този проблем


Дървените дъски за рязане са устойчиви на повечето петна и по повърхността им ще откриете по-малко останали рески от ножа. Неприятното при този вид дъски е, че попиват лесно миризми и дълго време могат да ги излъчват. Затова не е никак лошо да знаете как да ги почиствате правилно, за да не добива храната ви дъх, който няма да ви хареса.

Минерално масло за дърво

Третирането на дъската с минерално масло е повече от добра идея, когато говорим за дългосрочна грижа и защита. Щом се сдобиете с нова, мажете я с маслото всяка седмица през първия месец, след което разредете на всеки месец по веднъж. Това ще ви гарантира чиста дървена дъска без никакви остатъчни миризми на храна.

Гореща вода и препарат за чинии

След като използвате дъската, измийте я веднага под гореща течаща вода с препарат за съдове. Когато я почистите веднага, ще попречите на дървото да попие каквито и да било миризми. Но в никакъв случай не използвайте съдомиялна. Така дъската може да се деформира и напука.

Дълбоко почистване

Ако сте рязали силно оцветяващи продукти, като цвекло например, поръсете дъската с обикновена сол и я разтъркайте с половин лимон. Солта действа като абразив, отстранява остатъците от храна и петната, докато киселината в лимона дезинфекцира и ароматизира. Завършете дълбокото почистване с изплакване с гореща вода и подсушаване с кърпа. Оставете дъската да изсъхне напълно преди да я приберете в шкаф.

Дайте оценка:

Тагове: дъска

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче