Дървените дъски за рязане са устойчиви на повечето петна и по повърхността им ще откриете по-малко останали рески от ножа. Неприятното при този вид дъски е, че попиват лесно миризми и дълго време могат да ги излъчват. Затова не е никак лошо да знаете как да ги почиствате правилно, за да не добива храната ви дъх, който няма да ви хареса.
Минерално масло за дърво
Третирането на дъската с минерално масло е повече от добра идея, когато говорим за дългосрочна грижа и защита. Щом се сдобиете с нова, мажете я с маслото всяка седмица през първия месец, след което разредете на всеки месец по веднъж. Това ще ви гарантира чиста дървена дъска без никакви остатъчни миризми на храна.
Гореща вода и препарат за чинии
След като използвате дъската, измийте я веднага под гореща течаща вода с препарат за съдове. Когато я почистите веднага, ще попречите на дървото да попие каквито и да било миризми. Но в никакъв случай не използвайте съдомиялна. Така дъската може да се деформира и напука.
Дълбоко почистване
Ако сте рязали силно оцветяващи продукти, като цвекло например, поръсете дъската с обикновена сол и я разтъркайте с половин лимон. Солта действа като абразив, отстранява остатъците от храна и петната, докато киселината в лимона дезинфекцира и ароматизира. Завършете дълбокото почистване с изплакване с гореща вода и подсушаване с кърпа. Оставете дъската да изсъхне напълно преди да я приберете в шкаф.