Необходими продукти:
- 4 супени лъжици олио
- 1½ кг картофи, нарязани на четвъртинки, като запазите обелките
- 50 г масло
- ½ връзка лимонова мащерка
- 6 скилидки чесън, леко смачкани
- 1 супена лъжица морска сол
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 220C/200C с вентилатор.
- Добавете олиото в голяма тава за печене, подходяща за котлон, и я поставете във фурната, за да се загрее олиото.
- Кипнете голяма тенджера със солена вода, добавете картофите и обелките (за да придадат допълнителен аромат) и варете 8-10 минути. Отцедете картофите и изхвърлете обелките.
- Оставете ги да изстинат за 15 минути, след което върнете картофите в тенджерата, сложете капака и леко разклатете.
- Извадете тавата от фурната и я поставете директно върху котлона на среден огън. Добавете маслото към горещото олио и, използвайки щипки, добавете картофите в тавата един по един, като внимателно ги обръщате в мазнината и оставяте малко пространство между тях.
- Намалете фурната до 200C/180C с вентилатор. Наредете лимоновата мащерка сред картофите, заедно с чесъна.
- Поръсете с морската сол и върнете във фурната да се пекат 1 час, като ги обръщате от време на време, докато станат златисти и хрупкави.
ИЗБРАНО