Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гъбите за миене и как да предотвратите разпространението на бактерии по тях

Честата смяна е един от ключовите моменти


В днешно време животът ни е невъзможен без гъбите за миене, но колко често се замисляме, че те също така могат да бъдат и основен източник на бактерии. Влагата и порестата им структура ги превръща в идеална среда за развитие на микроорганизми, което може да доведе до разпространение на болести. Затова решихме да обърнем внимание на тази тема и да ви дадем няколко съвета, които ще ви помогнат да предпазите гъбите си от натрупване на бактерии и да поддържате кухнята си по-хигиенична и чиста.

Редовна смяна

Едно от най-важните неща, които можете да направите, е редовно да сменяте гъбата за миене. Препоръчително е да го правите на всеки 1 до 2 седмици, в зависимост от честотата на използване. Старите гъби стават по-лесно податливи на бактериално замърсяване и могат да започнат да излъчват неприятни миризми.

Изцеждане и сушене

След всяка употреба е важно да изплакнете гъбата добре с гореща вода и да я изцедите старателно, за да отстраните излишната влага. Оставете я на място, където може да изсъхне напълно. За целта са подходящи специалните държачи за гъби.

Снимка: iStock by Getty Images

Дезинфекция

Дори да ви звучи странно, редовната дезинфекция на гъбите е също толкова важна, колкото смяната им. Можете да го направите по няколко начина:

  • В микровълновата фурна: Намокрете гъбата и я поставете в микровълновата за 1-2 минути. Това ще убие повечето бактерии. Внимавайте да не я оставите твърде дълго, за да не се запали. Уверете се също, че гъбата не съдържа метални частици.
  • Съдомиялна машина: Поставете гъбата в горната част на съдомиялната машина и използвайте най-горещия цикъл. Това ще ѝ помогне да се дезинфектира и да се премахнат бактериите.
  • Разтвор с белина: Смесете 3/4 чаша белина с 3.5 литра вода и накиснете гъбата за 5 минути, след което я изплакнете добре. Това е един от най-ефективните методи за дезинфекция.

Използване на оцет

Оцетът е естествен дезинфектант и може да бъде използван за намаляване на бактериите в гъбите. Накисвайте гъбата в разтвор от оцет и вода (равни части) за няколко минути всеки ден. Оцетът не само ще помогне да се премахнат бактериите, но и ще освежи гъбите.

Различни гъби за различна употреба

Използвайте различни гъби за различни задачи. Например една гъба за миене на съдове и друга за почистване на плотове. Така ще помогнете в предотвратяването на кръстосаното замърсяване и ще намали риска от разпространение на бактерии.

Снимка: Unsplash

Антибактериални гъби

На пазара се предлагат гъби с антибактериални свойства, които са предназначени да намалят производството на бактерии. Тези гъби са обработени със специални вещества, които предотвратяват размножаването на микроорганизми и могат да бъдат добра инвестиция за вашата кухня.

Алтернативи на гъбите

Последен, но не по важност вариант, е да използвате алтернатива на гъбите. Такива са четките за миене на съдове или силиконовите гъби, които се почистват и съхнат по-лесно.

Дайте оценка:

Тагове: гъби