Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зе-лен-чу-ци който не яде...

Lidl Little Chefs готвиха планетарно

От Анелия Николова / Даниела Константинова

С подкрепата на: Lidl

За своя кулинарен прощъпулник десет жизнерадостни момичета и момчета приготвиха култовата салата "Цезар" и ароматно ягодово сорбе! Сега вече те гордо носят званието Lidl Little Chefs. Едноименната кулинарна работилница за малчугани е част от инициативата #ХраненеСмисъл на Лидл България, която си поставя за цел да популяризира осъзнатото хранене - полезно за нас, но и с грижа за природата. Първото издание на образователното приключение се проведе през май месец под ръководството на Милла Иванова, създател на платформата "Малкият готвач". Ястията бяха изцяло съобразени с планетарния режим на хранене - полезен за здравето, но и с мисъл за природата.

Говорят Lidl Little Chefs

Седемгодишният Филип заявява, че въпреки че обича салата, тук е научил за ползите от яденето на сурови зеленчуци. Точно навреме свързваш практиката с теорията, Филипе! А Дея стига доста по-далеч в амбицията си да приготви ястие с броколи у дома. Браво, Дея, от теб ще стане истински master chef! Никол, на 11 години, вече е убедена, че "когато ядем по-малко пакетирани храни и повече домашна храна, ние помагаме на нашата планета Земя". Чудесен пример, Никол! Малката Алина на свой ред е придобила важно умение: "Научих и как правилно да държа ножа", радва се тя. Чудесно, Али, така ще можеш да сбъднеш желанието си да сготвиш сама вечерята за всички у дома! А Вики мълниеносно разпространява новината за това какво представлява Планетарната диета. "Разказах и на госпожата, тя също иска да научи за този режим на хранене!" Очевидно разказът ти е бил наистина увлекателен, Вики!

 

снимка: Lidl

Да играем за по-добро бъдеще

Едва ли има по-добър начин да увлечем децата в орбитата на здравословното и устойчиво хранене от това да ги включим в приготвянето на вкусни ястия - сред аромати, вкусове и цветове, като на игра, те ще придобият нови умения в кулинарията, а наградата ще е дегустация на приготвеното! Идеята си струва, тъй като правилното хранене е определящо за физическото и умственото им развитие. Балансираната диета, богата на ценни хранителни вещества като витамини, минерали, протеини и здравословни мазнини, подпомага нормалния растеж. Здравословните хранителни навици, усвоени от ранна възраст, могат да предотвратят хронични заболявания в бъдеще. Доказано е, че децата, които се хранят правилно, са по-склонни към по-добри учебни резултати, по-висока концентрация и по-услужлива памет. А това вече е безценен "капитал" за тяхното по-добро бъдеще.

Точно заради това Lidl като отговорен търговец на качествени и здравословни продукти започна дългосрочната си кампания #ХраненеСмисъл. Чрез нея компанията доразвива понятието за осъзнато хранене и акцентира върху това, че то е не само грижа за нашето собствено здраве, но и грижа за здравето на нашата планета.

снимка: Lidl

Вниманието към детската аудитория е съвсем естествено - когато един ден пораснат, децата освен здрави, ще бъдат посланици на идеята за осъзнато хранене - с мисъл за хората, с мисъл за планетата! А всичко може да започне просто като една весела и вкусна игра!

Точно така, като на игра, малките готвачи научиха защо зеленчуците и плодовете са основна част от Планетарната диета.

Планетарна диета ли? Да не идва от Космоса?

Не, не идва от Космоса, но може да промени бъдещето на планетата ни. Всъщност е разработен от учени от няколко специалности модел за балансирано хранене, който включва консумация на продукти с малък въглероден отпечатък като плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, варива, ядки и ненаситени мазнини, както и умерен прием на риба и морски дарове, птици, червени меса, картофи, млечни продукти, захар и наситени мазнини.

Децата с лекота възприеха идеите ѝ, докато сътворяваха своите кулинарни произведения.

Снимка: Лидл

Не само вкусно и здравословно, но и устойчиво

Освен, че научиха лесни и вкусни рецепти, както и как да се храним така, че да се грижим за планетата, малките готвачи си тръгнаха с пресни плодове в Green Bags - зелената алтернатива на найлоновите торбички, изработени от 100% рециклируем полиестер. Така ще могат да добавят още един щрих към осъзнатото си пазаруване - избирайки здравословни и устойчиви продукти, в торбичка за многократна употреба.

На финала всички си пожелаха да пазаруват и да се хранят осъзнато, защото всяка #ХапкаСмисъл има значение.

За датите на следващите вкусни приключения, следете страницата на "Малкият готвач".

снимка: Lidl

Ако искате да научите повече за здравословното и устойчиво хранене, не пропускайте да видите участието на проф. Веселка Дулева във видеокаста "Гласът на мама".

А ако сте любопитни как да направите с децата ягодовото сорбе от първата детска кулинарна работилница Lidl Little Chefs, ето и рецептата:

Необходими продукти за 1 порция:

  • 150 г замразени ягоди
  • 2-3 с. л. кисело мляко 2 %
  • Сокът на ½ лимон
  • 1 с. л. пчелен мед

Начин на приготвяне:

  1. Извадете ягодите от фризера за 15 минути на стайна температура, за да се отпуснат. Може да ги оставите и за 30-40 мин в хладилника.
  2. Сипете отпуснатите ягоди в блендер и сложете отгоре киселото мляко.
  3. Блендирайте като постепенно добавяте и лимоновия сок.
  4. На финала сложете и меда. Блендирайте до гладка смес. Консумирайте веднага
  5. Сорбето може да се замрази повторно, но ще се получат кристалчета, защото ягодите са много воднисти
  6. Сервирайте с пресни ягоди за декорация, шоколад или листенца мента за още повече визуален контраст
С подкрепата на: Lidl

Дайте оценка: