Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Здраве отвътре навън: Екзотичната папая, която прави вълшебства с кожата ни

Сладка и полезна, тя ни помага повече, отколкото предполагаме


Папаята е тропически плод, който произхожда от Централна Америка, или по-точно от Южно Мексико и Гватемала. Този плод, наричан още "пъпешово дърво", привлича със сладкия си вкус и е ценен заради многобройните си полезни свойства. Той се отглежда в страни като Бразилия, Индия, Индонезия, Нигерия и Мексико, но Индия е един от водещите производители на папая в света.

Тя съдържа голямо количество витамини и минерали, включително витамини А, С, Е и К, както и фолиева киселина, калий, калций и магнезий. Освен това е източник на антиоксиданти като каротеноиди и флавоноиди, които помагат за неутрализиране на свободните радикали в организма. Това намалява риска от хронични заболявания.

Ензимът папаин, който е основен в съдържащите се в папаята вещества, подпомага храносмилането, разграждайки протеините в храната и правейки този плод полезен за хора със стомашно-чревни проблеми.

Снимка: Unsplash

Папаята има няколко биоактивни съединения с противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и болката, свързани с артрит и други възпалителни процеси. Фибрите, калият и витамините в нея пък подпомагат здравето на сърцето - калият регулира кръвното налягане, а фибрите намаляват нивото на холестерола в кръвта.

Високото съдържание на витамин С в този тропически плод го прави отличен избор за поддържане на силна имунна система. Витамин С стимулира производството на бели кръвни клетки и действа като антиоксидант, защитавайки клетките от увреждания. В комбинацията му с витамин А те се грижат за поддържане на здравето на кожата, подпомагайки производството на колаген, който е необходим за поддържането на нейната еластичност. Това прави папаята отличен помощник за бързото заздравяване на рани.

Фибрите в плода регулират кръвната захар, като забавят усвояването на захарите в кръвта, заради това той се превръща в изключително полезен за хората, страдащи от диабет.

Снимка: Unsplash

Папаинът, извлечен от папаята, често се използва в козметични продукти за ексфолианти и маски за лице, тъй като помага за отстраняване на мъртвите кожни клетки и стимулира обновяването на кожата. Във фармацевтичната индустрия ензимът се прилага в продукти за лечение на рани и възпаления, както и за облекчаване на храносмилателни проблеми.

Папаята се консумира най-често в суров вид, като се обелва и нарязва на парчета. Тя може да бъде добавена към салати, смутита и десерти. Семките на плода също са годни за консумация и имат леко пикантен вкус, който наподобява черен пипер.

Снимка: Unsplash

Почистването на папаята става изключително лесно и наподобява това на тиквата. След като се измие, се поставя на кухненска дъска и с остър нож се разрязва по дължина. С помощта на лъжица семките се изгребват внимателно и се изхвърлят. Накрая кората се обелва, а плодът се нарязва на желаните по големина парчета.

Така папаята е готова да бъде прибавена към любимите ястия, десерти и салати.

Дайте оценка: