Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо понякога зелената салата порозовява на места и опасна ли е така за ядене

Нека разберем


Единият от цветовете, с който никога не бихте асоциирали зелената салата със сигурност е розовото. Но случвало ли ви се е да купите по-голямо количество, чиито остатъци да приберете в хладилника, а когато след няколко дни посегнете към тях отново, да забележите с изненада, че основата се е оцветила именно в розово?

Не би следвало да сте участвали в подобен сценарий единствено, ако изяждате салатата в рамките на ден-два. Но задържите ли я за по-дълго в хладилника, значи сте наясно с този сюжет. И тук е моментът да кажем, че нямате никакви поводи да се притеснявате. Розовият цвят се получава заради процеса на окисляване, който се получава веднага след като салатата бъде отрязана от основата. Всъщност, това е нейна защитна реакция, благодарение на която тя се самопредпазва от разваляне.

Снимка: iStock by Getty Images

Този механизъм се задейства и когато бъде изложена на голямо количество влага или етиленов газ, излъчван от растенията и срещащ се в изобилие в хладилниците заради намиращите се в него различни плодове и зеленчуци.

Добрата новина е, че и така салатите са абсолютно безопасни за консумация и дори няма да усетите разлика във вкуса. Ако все пак не ви допада идеята да ядете порозовелите листа, просто отрежете тази им част.

Вместо да се притеснявате от розовия цвят, фокусирайте се върху състоянието на листата - дали са все още хрупкави и свежи. Има ли такива, които вече се размекват и разлагат, изхвърлете ги, за да не се разваля и останалата част от салатата.

Снимка: iStock by Getty Images

За да избегнете порозовяването и друго увреждане на този крехък зеленчук, мийте такова количество, което ще използвате на момента. Ако пък обичате да подготвяте листата предварително, за да не губите време през седмицата, винаги използвайте центрофуга за зеленчуци, благодарение на която ще изкарате излишната влага от салатата и ще предотвратите разваляне.

Съхранявайте я в хладилник в добре затворена кутия или найлон, като внимавате да е далече от други плодове и зеленчуци, за да не се влияе от излъчвания от тях етиленов газ.

Дайте оценка:

Тагове: салата

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче