Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Яжте орехи всеки ден преди лягане и вижте какъв ще е ефектът

Изключително полезната ядка, която ще ви зареди с магнезий


Качественият сън е от съществено значение, за да функционирате нормално през деня и да се радвате на добро здраве. Това е най-бързият начин на тялото да се възстанови и само да поправи някои "бъгове в системата", така че нарушенията в съня могат да бъдат пагубни за него, съответно и за вас. Недоспиването води до умора и раздразнителност, които възпрепятстват изпълнението на елементарни в други случаи задачи през деня. И въпреки че някои хора го отхвърлят, храненето също би могло да повлияе на съня.

Подбирането на правилните храни преди лягане биха ви помогнали да заспите по-лесно, да спите по-дълго и да се събудите свежи и пълни с енергия. Една от тях са орехите.

Снимка: Unsplash

Специалисти подчертават, че е добре да похапвате тези ядки с форма на мозък точно преди да се отправите към леглото. Високото им съдържание на магнезий, чието влияние върху съня вече е доказано, благоприятства парасимпатиковата нервна система. Тя е отговорна да вкара тялото в режим на отпускане, като забавя дишането, намалява сърдечната честота, намалява активността на очите, кръвоносните съдове и др. Ако тази част от цялостната нервна система на организма не е "включена", тогава може да се почувствате стресирани и напрегнати, което е една от основните причини за проблемите със заспиването. Просто тялото не успява да се отпусне.

Магнезият също е отговорен да бъде изпратен сигнал до мозъка, който да успокои нервната система. Помага за производството на мелатонин, или така нареченият хормон на съня, контролиращ цикъла заспиване-събуждане. Някои специалисти твърдят именно това, че магнезиевият дефицит предизвиква и дефицит на мелатонин, което води до съответните проблеми. Ето защо похапването на орехи, а защо не и на други храни, богати на магнезий (тиквени семки, фъстъци и кашу), биха помогнали за подобряването на съня.

Снимка: Unsplash

Добре е да се спрете на орехите обаче и по други причини. Те са добър източник на омега-3 мастни киселини, подобряващи работата на сърцето и осигуряващи куп други здравословни предимства, включително и на съня. Това е така, защото омега-3 имат противовъзпалителни свойства и са способни да помогнат за намаляването на хормона на стреса, който нарушава REM фазата на съня.

Затова, консумирайте повече орехи преди да се отправите към леглото вечер известно време и наблюдавайте дали ще има положителен ефект върху вас.

Дайте оценка:

Тагове: орехи

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче