Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сироп от бял бъз – какви са ползите му и как да го приготвим у дома

Цветовете се берат в последните дни на май и началото на юни

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

В началото на юни ароматът на нацъфтелия бял бъз се носи феерично из въздуха. Макар да е сред най-често срещаните свободно виреещи растения, малко хора му обръщат нужното внимание. В последните години разхлаждащите лимонади със сироп от бял бъз се превърнаха в любимо питие на малки и големи и се предлагат навсякъде. Ако харесвате свежия им вкус, можете спокойно да си приготвяте такива целогодишно у дома, следвайки съвсем простичка рецепта.

Освен че цветът на белия бъз е невероятно красив и уханен, притежава и дълъг списък ползи за човешкото здраве. Те се дължат най-вече на високата концентрация на така наречените биоактивни вещества, сред които биофлавоноиди - кверцетин и антоцианин, както и хлорогенова киселина, канелена киселина и други. Белият бъз е сред най-силните имуностимулатори и има безценни антибактериални свойства. Полезен е при пациенти с диабет, особено тип 1. Доказано е, че облекчава различните алергични реакции, действа като противовъзпалително, има диуретичен ефект и спомага добрата работа на бъбреците. Точно заради това в народната медицина от векове се ползва за лечение при песъчинки в бъбреците. Сред другите му позитиви е, че нормализира високото кръвно налягане и стопира сърцебиенето. Стимулира добрите функции на черния дроб и действа успокояващо на нервната система. Полезен е и за храносмилането.

Интересно е, че макар и наричан бял бъз, всъщност той е черен, защото плодовете, които ражда в разгара на лятото, са тъмни на цвят. Те също се ползват за сиропи и за лечебни цели. Консумират се и сушени за повишаване на имунитета. Растението е едно и също, но заради белите си нежни цветове, а в същото време черни плодове сред народа е познато и като бял, и като черен бъз.

Най-подходящото време за беритба на цветове е именно в последните дни на май и началото на юни месец. Макар да вирее и в градска среда, е за да предпочитане да се снабдите с цветове от място с чист въздух, най-добре планинска местност. При подбора на цветовете трябва да съобразите те да бъдат напълно разцъфнали, но не прецъфтели. Внимавайте и за насекоми, тъй като те често са привлечени от аромата му.

Рецепта за сироп от бъз

За да си приготвите домашен сироп, са ви необходими: 30 броя цвят от бъз, 1 кг захар, 3 лимона, 1 пакетче лимонена киселина.

Снимка: Ивайла Тодорова

Първата стъпка е да почистите старателно цветовете от дръжките. Измийте ги под течаща вода, а после оцедете добре. Прегледайте за насекоми, понякога успяват да се скрият.

Вече подготвените цветове се слагат в голяма тенджера с вместимост около 5 литра, голям гювеч или друг подходящ съд.

Снимка: Ивайла Тодорова

Два от лимоните се режат на тънки шайби и се разпределят върху цветовете. Третият лимон се изцежда и сокът му се излива при цветовете.

Снимка: Ивайла Тодорова

Следващата стъпка е приготовлението на захарния сироп. В друга тенджера налейте 3 литра вода и сипете захарта към нея. Сложете на слаб огън на котлона и бъркайте с дървена лъжица, докато захарта се разтопи напълно. Оставете сиропа да се охлади, не бива да е топъл.

После залейте цветовете с него и покрийте съда с капак. Оставете на хладно място за 24 часа. Ако имате възможност и време, можете няколко пъти да разбъркате, като после отново покривате с капака на съда.

Снимка: Ивайла Тодорова

Финалният етап е да прецедите сиропа през фина цедка или тензух. Течността трябва да е бистра. Към вече прецедения сироп се добавя пакетчето лимонена киселина, която да послужи като консервант. Бърка се добре, докато се разтвори напълно. После сиропът се налива в стъклени бутилки.

Снимка: Ивайла Тодорова

Ако възнамерявате да го консумирате в кратък период от време - две, три седмици, можете преспокойно да го съхранявате в хладилник и да разчитате, че няма да се развали. Ако обаче искате да го съхраните годен за по-дълго, заврете вече готовите бутилки за вакуум в голяма тенджера за 5 минутки. После оставете да се охладят и отново съхранявайте на хладно място.

Снимка: Ивайла Тодорова

Как да го консумираме?

Със сиропа от бъз можете да импровизирате по различни начини и да си създадете разнообразни домашни лимонади. Най-често се сервира разреден с газирана или обикновена вода, лимони или лайм, мента и лед. Можете да добавите още свежа мащерка и босилек, както и всякакви видове плодове, които обичате.

Ако сте фенове на алкохолните коктейли, сиропът от бъз се съчетава чудесно с водка, просеко, джин и бял ром.

Съвет: В случай, че предпочитате по-силна сладост на сиропа, можете да увеличите грамажа на захарта с още един килограм, но резултатът ще бъде с доста по-концентриран и наситен сладък вкус.

Дайте оценка:

Тагове: сироп от бъз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче