Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шкембе чорбата е най-често поръчваната храна за вкъщи през 2023 година

Това сочи статистиката на един от големите доставичици на храна


Шкембе чорбата е най-предпочитаната и поръчвана храна за вкъщи от българската кухня за тази година, сочи статистиката на компанията за доставка на храни и други артикули "Глово" (Glovo) за потребителските навици през изминалата година, съобщава БТА.

Освен традиционни български ястия потребителите предпочитат американската и италианската кухни, като сред най-популярните от тях са били бургерите, сандвичите (дюнери и гироси) и пицата. София, Пловдив и Варна са трите водещи града с най-голям брой доставки чрез приложението, казват от компанията. 

По традиция в края на годината "Глово", платформата, която осигурява достъп до широка гама от продукти и ястия чрез доставка, представя любопитни данни, свързани с нагласите и предпочитанията на потребителите. Анализът на информацията дава представа за новите тенденции в сектора на онлайн и q-commerce търговията (бърза онлайн търговия - бел. ред) с възможност да се прогнозират бъдещите посоки на развитие в индустрията.

Друг интересен факт е, че българите все повече предпочитат да избягват опашките в супермаркетите в пиковите часове на деня, като поръчват продукти с доставка до вкъщи. За 2023 г. тенденцията за доставки от супермаркети се е повишила с 46 на сто, като известен ръст се наблюдава при планираните поръчки с доставка в определен час, а също и при поръчките с опция за вземане от магазина. Оказва се, че поръчката с най-много продукти, направена чрез "Глово" през 2023 г., е от супермаркет в Перник и включва общо 116 артикула. 

Заради това, че българите наблягат на пазаруване на хранителни стоки без необходимост от чакане на опашки нарежда страната ни на трето място в Югоизточна Европа по доставки от супермаркети, веднага след съседните Румъния и Сърбия. Денят, в който е поръчвано най-интензивно, е бил 14 февруари 2023 г. За деня на влюбените българите са получавали средно по 35 поръчки в минута чрез "Глово". 

Куриерът, поставил рекорд за най-голям брой реализирани доставки чрез "Глово" за изминалата година, е от Велико Търново и е обслужил почти 12 000 поръчки. Това са средно по 32 поръчки на ден в продължение на 12 месеца. Любопитен факт е, че Банкя е сред населените места, в които са оставяни най-много бакшиши на куриерите (приблизително на 1 от 10 поръчки). Градчето се нарежда на второ място, водено единствено от София, като в столицата "Глово" регистрира най-голям процент поръчки с оставени бакшиши.

Най-голям ръст в търговията на дребно в приложението, която обхваща специализирани магазини, се наблюдава в категорията "Домашни любимци", където поръчките през 2023 г. са се увеличили със 752 процента спрямо миналата година. Сред най-търсените продукти за животни са били храните за домашни любимци.

 

Дайте оценка:

Тагове: шкембе чорба

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче