Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Родената в България Марсия Таха Мохамед е най-добрата жена готвач в Латинска Америка

Престижната награда е връчена от Latin America's 50 Best Restaurants


Най-добрата жена готвач на Латинска Америка за 2024 година е родената в България Марсия Таха Мохамед, обявяват на сайта си организаторите на престижните награди Latin America's 50 Best Restaurants.

Главният готвач на боливийския ресторант Arami в Ла Пас Таха Мохамед получава признание за социалната си ангажираност, защитавайки биоразнообразието в Боливия - една от страните, където то е най-богато, и подкрепяйки местните общности. Тяхната продукция тя влага с отдаденост в ястията, които приготвя в Arami.

Шеф Марсия Таха е родена в България от баща палестинец и майка от Боливия, но през целия си съзнателен живот живее в Боливия, където започва своето кулинарно пътешествие. Тя не е израснала с готварски умения, наследени от майка си или баба си. Това се случва в семейство на независими работещи жени, а вечерята вкъщи се приготвяла от баща ѝ. Въпреки това тя е привлечена от цветовете, ароматите и вкусовете на пазарите и уличната храна в Ла Пас, където боливийските жени играят важна роля.

Шеф Таха Мохамед е била главен готвач в известния ресторант Gustu, намиращ се също в Ла Пас, като работата ѝ там е получила множество признания, включително изгряващата звезда на Латинска Америка "Жена готвач" 2021 г.

Ресторантът Gustu, чието име означава "вкус" на езика кечуа, е основан от Клаус Майер с двойна мисия - да популяризира нова боливийска кухня и да създаде кулинарно училище за млади хора от уязвими групи. Въведена в проекта от награждавания готвач Камила Сейдлер, Таха израства от помощник-готвач до главен готвач. По време на развитието си тя е работила в известни ресторанти в Копенхаген, като Geist и The Standard.

Днес в Arami тя и кулинарният ѝ екип изследват и популяризират боливийската култура чрез гастрономия. Ресторантът следва философията, че всяка съставка трябва да идва от местното производство.

Таха обяснява, че да си боливийски готвач днес изисква голяма отговорност, тъй като страната е в процес на утвърждаване на своя уникална кулинарна идентичност. Всичко в нейната кухня отразява точно това.

Марсия съчетава работата си в Gustu с проекта Sabores Silvestres - мултидисциплинарна група от готвачи, биолози, етноботаници, агрономи и учени, които изследват и опазват боливийските продукти и кулинарно наследство.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче