Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

rCurry – да избягаме в далечна Шри Ланка

Любители на месото, вегетарианци и вегани - всички са добре дошли

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

С все по-смело настъпващото лято започвам да си мечтая за място с бели пясъци, пищна зеленина и галещ кожата морски бриз, събуждащи усещането за лекота и безгрижие. Разхождайки се по софийските улици в натоварен делничен ден, този мой блян изплува все по-категорично. В тези моменти си казвам, че не бива да се оставям на унинието, защото София разполага с невероятни заведения с кухня от цял свят, способни за секунда да те пренесат на хиляди километри от България. Именно на такова място попаднах и аз.

rCurry/Личен архив

Точно срещу входа на Сатиричния театър, в сърцето на столицата, там, където се пресича пътят между градинката на храм "Св. Седмочисленици" и ул. "Г.С. Раковски", попаднах на малък ресторант, носещ духа на далечна Шри Ланка.

rCurry е първото заведение в България, което предлага единствено ястия от шриланкската кухня. И тъй като се намира в центъра на столицата, той става изключително достъпен за всеки, който има желание да разнообрази душата си с малко екзотика.

В ресторанта ме посрещнаха Радостина и Георги - двама от създателите на rCurry. Те са партньори не само в сбъдването на тази своя мечта, но и в живота. Интериорът на пространството също е тяхна идея и двамата се включват активно в осъществяването му.

rCurry/Личен архив

Свежо морскосиньо, меки и светли тонове на бежово, дърво и силен мирис на смес от подправки - може би първи те събуждат лека-полека сетивата и подготвят стомаха за вълнуващи изживявания. След това се разкрива и вкусната храна, апетитно надничаща от топлата витрина.

"Досега нямаме върната пълна чиния", казва ми Радостина, след като напълни моята със зеленчуци, ориз и къри с леща - истински питателна вегетарианска храна.

Снимки: rCurry/Личен архив

"Екзотиката на ресторанта не се крие само в това, че е Шри Ланка е далечно и непознато място, а защото в центъра на града можеш да се храниш балансирано, здравословно и вкусно", продължава да ми разказва тя.

rCurry предлага ястиякакто за тези, обичащи местото, така и за онези, които по една или друга причина го избягват. Готвенето е изцяло с кокосово масло и кокосово мляко. Това прави кухнята подходяща и за вегани.

Снимки: rCurry/Личен архив

Храната може да се определи и като следваща принципите на древната медицинска философия Аюрведа, обяснява ми Радостина, тъй като в нея се съчетават всички необходими за правилната работа на тялото подправки. Продуктите не се запържват, а се задушават, което им помага да запазят качествата и полезните си съставки. Освен това, новината, която би зарадвала най-вече нежния пол, е, че човек не може да напълнее, консумирайки ястията - "Причината се крие в кокосовото масло. Именно то помага на тялото да обработи по-бързо и качествено храната, извличайки от нея всички важни за правилната работа на тялото вещества", продължава собственичката на ресторанта.

Снимки: rCurry/Личен архив

В rCurry всеки ден се предлагат различни видове зеленчуци, за да може тези, които не ядат месо, да се хранят разнообразно. Не са пренебрегнати и месоядните. В различните дни от седмицата те имат избор между риба, скариди, пилешко, телешко и свинско. И тъй като Радостина и Георги обичат да изпипват нещата до край, главният готвач в заведението е българка, женена за шриланкиец, и живяла на островната държава около 20 години. През това време тя придобива богат опит и се учи от местните как да приготвя храната по автентичен начин. Подправките се внасят също от Шри Ланка, затова и ароматните ястия в rCurry носят истинския дух на страната. Освен това се готви не с един, а с няколко вида ориз, ниско калорични и ниско въглехидратни.

Снимки: rCurry/Личен архив

"Тинейджърите се кефят на бургерите със скариди и черно хлебче, веганите - на веганските менюта. Хората, които обичат протеин, харесват лютото ни пиле със зеленчуци", продължава Радостина, докато ми прави компания и ми разказва за различните хора, посещаващи ресторанта. В обедните часове е пълно и тя не успява да скрие радостта си, когато ми обяснява развълнувано, че вижда все повече нови лица. Дори наскоро в ресторанта идват да се хранят група шриланкски студенти, които по думите на Радостина, остават очаровани.

Снимки: rCurry/Личен архив

Не бива да се изпуска моментът, че всеки ден се предлагат над десет различни ястия, които се комбинират заедно по уникален начин. От понеделник до неделя посетителите могат да избират между Basic меню - вегетарианско и веганско, включващо ориз, леща и три зеленчука; рибно - със скариди, бяла риба или пържен сафрид с куркума и къри; месно - с пилешко, свинско или телешко месо, сготвено по традиционен начин; "Kомбо" меню, което включва ориз, леща, три вида зеленчуци, месо и риба. Държавните служители, театралите и учениците пък ползват 10% отстъпка.

Ако вече сте решили да отидете до rCurry, питайте за синия чай, добит от цветовете на пеперуден грах. Това е един от най-скъпите видове чай в света, като по думите на Радостина килограмът му достига 670 лв. Известен е със своето положително влияние върху кръвоносните съдове и циркулацията на кръвта. Няма как да пропуснете и изключително атрактивния син ориз, оцветен с него, привличащ погледа със своя мек цвят.

Снимки: rCurry/Личен архив

"Искаме ресторанта да е уютно място, където да можем спокойно да контактуваме с хората, да разбираме нуждите им за храна и да създаваме приятелства. Също така, за нас е важна и обратната връзка, за да подобряваме нещата, които имат нужда", включва се в разговора ни и Георги.

"Отдавна имахме тази идея", продължава Радостина - "Защото много сме пътували и много харесваме кухнята на Шри Ланка. Когато бяхме на екскурзия на острова, на мъжа ми много му хареса как се съчетават зеленчуците, месото и рибата, когато се приготвят. По този начин направена, храната се разгражда от организма бързо - хем е вкусно, хем е здравословно. И така дойде идеята. После ни срещна помещението".

Снимки: rCurry/Личен архив

Обикновено така се случва в живота, или поне според мен, като добре написана рецепта. Необходими са вдъхновението, точните съставки, няколко кулинарни техники и търпение, за гъделичкащ сетивата резултат.

Общото между индийската, която е по-разпознаваема в България, и шриланкската кухни е, че използват много подправки. Базата им е ориз, който да балансира вкусовете. Ястията, като различните видове къри или ароматни зеленчуци, не могат да се ядат по отделно. За да се разгърнат вкусовете им, те трябва да бъдат смесени с ориз, иначе магията просто няма да се получи.

Снимки: rCurry/Личен архив

И Радостина, и Георги участват активно във всички процеси на ресторанта. Опитват храната преди да излезе от кухнята, заради което са наясно какво предлагат на очакващите ги през деня клиенти. Една от причините да заложат на това rCurry да бъде на самообслужване е проблемът със силното текучество на персонал в заведенията, който наблюдаваме не отскоро, но тази, стояща в основата на решението, е много по-различна. За собствениците на ресторанта е важно да общуват лице в лице с всичките им посетители, за да отговорят на въпросите им и да разберат коя храна ги кара да се чувстват щастливи. Така ще направят и с вас, когато решите да ги посетите.

Снимки: rCurry/Личен архив

Това беше моята първа среща с шриланкската кухня. Ароматите на кокос, канела, куркума и къри, в което се съдържат между 10-12 вида подправки, ме грабнаха веднага и събудиха леко позаспалия ми апетит. За мен в сърцето на София има още едно място, където да поспра и да забавя темпото от неспокойните мисли на града. Където да притворя очи и да попътувам към далечна Шри Ланка.

Дайте оценка:

Тагове: риба къри свинско пилешко канела кокосово масло скариди куркума

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче