Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Правилото за трите секудни: Мит или истина

Когато храна падне на земята, броите ли до три преди да я вдигнете и изядете?


Правилото за трите секунди е широко разпространено, което гласи, че ако храна падне на земята и бъде вдигната в рамките на три секунди (понякога пет), тя все още е безопасна за консумация. Това правило се базира на предположението, че бактериите и другите микроби не могат да замърсят храната за толкова кратко време.

От къде идва точно почти абсурдно звучащото твърдение не е ясно, но то се предава от уста на уста в продължение на десетилетия и е станало част от речника ни. Възможно е да е възникнало като шега или успокояващо обяснение, което родителите са давали на децата си, за да не се притесняват, ако изпуснат храната си. Постепенно то добива такава популярност, че достига до телевизионните екрани, превръщайки се в основна тема на някои скечове.

Каква е истината според науката

Научните изследвания обаче показват как правилото за трите секунди не е съвсем достоверно и може би не трябва да сме така спокойни, когато решим да изядем нещо, паднало на земята. Бактериите могат да замърсят храната почти мигновено и нямат нужда нито от секунди, нито дори от минути, за да го направят.

Тук бихме отбелязали, че самото замърсяване може да бъде на степени, които зависят от следните фактори:

Типът повърхност

Различни повърхности имат различна способност за предаване на бактерии. Например, гладки такива, като плочки или метал, могат да са "по-благоприятни" в тази ситуация от онези с по-грапава повърхност. Изследванията показват, че върху килим или друг текстил храната може да се замърси по-бавно, но все пак замърсяването настъпва в рамките на секунди.

Снимка: iStock by Getty Images

Типът храна

При храните с по-високо водно съдържание или тези с лепкава консистенция се замърсяват по-бързо и по-лесно от тези с по-суха повърхност, като парче хляб например. Изследване в тази псока от университета Клемсън показва, че хлябът с масло се замърсява значително по-бързо от обикновената филия хляб.

Наличието на бактерии на повърхността

Ако повърхността е силно замърсена, съответно и полепването на микроби по храната ще бъде по-бързо и с голямо насищане. Изследванията от университета Рутгерс установяват, че степента на замърсяване зависи значително от количеството бактерии на повърхността. Те доказват, че бактериите като салмонела могат да преживеят върху повърхности дни наред и да замърсят храната почти веднага при контакт с нея.

Друго изследване, проведено в същия университет, доказва, че бактериите могат да полепнат по храната за по-малко от секунда. По време на тестовете са използвани разнообразни видове храни - диня, хляб, хляб с масло и желирани бонбони, и различни повърхности, сред които неръждаема стомана, керамични плочки, дърво и килим. Резултатите показват, че времето на контакт, видът на храната и повърхността са критични фактори за степента на замърсяване, но дори най-кратките периоди на контакт водят до значително покачване на нивата му.

Друго изследване, публикувано в списание Applied and Environmental Microbiology, също потвърждава, че времето на контакт играе роля, но не е единственият фактор. Дори и при кратки периоди на докосване, бактериите могат да се прехвърлят на храната почти мигновено. Проучването също така показва, че някои бактерии са способни да преживяват върху сухи повърхности до четири седмици, което увеличава риска от различни замърсявания.

Според науката правилото за трите секунди е по-скоро мит, отколкото реалност. Следователно е най-безопасно да се избягва яденето на храна, която е паднала на земята, за да се намали рискът от инфекция или заболяване.

Дайте оценка: