Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Полезни храни, които се консумират студени

За повече витамини и по-добра хидратация

Спазването на здравословна диета се е превърнало в начин на живот за много хора по света, а охладените храни са идеални за летния сезон. От студени сандвичи през домашен сладолед, та чак до ледени близалки - всички те ни помагат да се хидратираме, да бъдем сити за по-дълго, както и да си набавим нужното количество витамини и минерали.

Студените сандвичи

Можем да си ги приготвим лесно вкъщи и дори да си ги занесем на плажа, стига само да имаме хладилна чанта под ръка. Обикновенят сандвич с шунка и кашкавал е може би най-популярен, но студени могат да се консумират и тортилите, такосите, буритото, даже и гурме бургерите. Необходимо е само да ги оставим да изстинат след приготвяне и да ги приберем в хладилника.

Снимка: iStock by Getty Images

Студен сандвич с пушена сьомга и авокадо

Необходими продукти:

  • 2 бр. цвекло
  • сол
  • черен пипер
  • 3 с.л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  • 1 с.л. мащерка
  • 1 ч.л. ябълков оцет
  • 4 питки за тортила
  • 100 г крема сирене
  • 150 г пушена сьомга
  • 1 авокадо
  • 100 гр рукола

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180° и я нагласете на вентилатор.
  2. Увийте всяко цвекло в алуминиево фолио, след като добавите сол, черен пипер, 1 с.л. зехтин, половин скилидка чесън и 1 ч.л. мащерка към всяко от тях и ги изпечете за 40 минути.
  3. Обелете цвеклото, настържете го на едрите дупки на кухненско ренде и го сложете в купа.
  4. Добавете 1 с.л., сол, черен пипер, оцет и разбъркайте добре.
  5. Поставете 4 тортили върху кухненския плот и празпределете крема сиренето, сьомгата, солта, черния пипер, авокадото, нарязано на филийки, цвеклото и руколата на равни части във всяка от питките и ги оставете да изстинат. Приберете ги в хладилника да се охладят за поне 30 минути.

Ледените близалки

Освен че ни хидратират и освежават, те са много ниско-калорични. Последното, разбира се, зависи от съставките, които си изберем за тяхното приготвяне. Затова е добре да използваме всички плодове, които са налични през летния сезон, да добавим малко кленов сироп, както и смлени ядки по наш избор, за да е по-питателна сместа за близалките.

Снимка: iStock by Getty Images

Ледени близалки с портокал

Необходими продукти:

  1. 140 г кокосово мляко
  2. 500 г портокалов сок, пресен
  3. 5 г екстракт от ванилия
  4. банан, 1 бр.
  5. кората от 1 портокал
  6. 50 г кленов сироп (по желание)

Начин на приготвяне:

  1. В кухненски робот добавете кокосовото мляко, портокаловите кори, ваниловия екстракт, банана и портокаловия сок. Разбийте докато всички съставки образуват гъста смес.
  2. Ако искате да направите сместа малко по-сладка, можете да добавите и кленов сироп.
  3. Изсипете сместа във формички за сладки или силиконови форми и добавете пръчици за торта.
  4. Оставете във фризера за поне 3 часа, за да стегнат напълно.

Студени напитки и смутита

Смутитата са актуални и през зимата, особено при спортистите, тъй като са базирани на млечна основа, която им помага да се възстановят и хидратират. Те са богати на антиоксиданти и са много питателни. Можем да използваме която да е комбинация между диня, пъпеш, грозде, праскови, нектарини и краставица. Киселото мляко и семената от чия са идеалната добавка към цялата смес, а растителните млека - перфектната основа. Бадемовото или кокосовото мляко обикновено са най-използвани.

Снимка: iStock by Getty Images

Смути от ананас и куркума

Необходими продукти:

  • 600 г ананас, пресен, без кората
  • 1 банан, зрял
  • 1 краставица, обелена
  • 1 с.л. куркума на прах
  • 1/2 ч.л. черен пипер
  • 200 г кокосово мляко
  • 20 г джинджифил, настърган
  • сока от половин лимон

Начин на приготвяне:

  1. В кухненски робот разбийте ананаса, банана и краставицата, докато станат на пюре.
  2. Добавете куркумата, черния пипер, кокосовото мляко, джинджифила и лимоновия сок и разбийте отново.
  3. Прекарайте сместа през цедка в една купа и отстранете всички парчета, които не са се смелили добре.
  4. Охладете за 15 минути в хладилник и налейте в подходящи стъклени чаши.

Домашен сладолед и замразено кисело мляко

На пръв поглед сладоледът не звучи като нещо, което да включим в здравословната си диета, но ако в основното ни меню няма храни, богати на прекалено много мазнини, захар и сол, то спокойно можем да си позволим до 3 порции сладолед на ден. Съществуват и алтернативи на сладоледа, като например замразеното домашно кисело мляко. Ще срещнете и множество рецепти за диетичен сладолед.

Снимка: iStock by Getty Images

Замразено кисело мляко

Необходими продукти:

  • 1 кг цедено кисело мляко
  • 300 г мед
  • 30-50 мл вода
  • орехи
  • сусамови блокчета

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбъркайте киселото мляко с меда до тяхното хомогенизиране.
  2. Застелете форма за хляб със стреч фолио и добавете цялата смес. Покрийте с още фолио и прехвърлете във фризера за около 10 часа.
  3. Натрошете замразената смес на парчета и я добавете в блендер. Налейте водата на порции докато я разбивате. Целта е да се получи текстура, близка до тази на сладоледа
  4. Сервирайте с меда, орехите, както и сусамовите блокчета за украса.

Дайте оценка:

Тагове: мащерка рукола краставици банани ананас портокал питка оцет лимон крема сирене ванилия цедено кисело мляко мед джинджифил сусам кокосов орех орехи пушена сьомга цвекло авокадо сладолед куркума

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче