Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пет причини, заради които ще започнете да използвате по-често кимион

Вкусът му свързваме с не малко традиционни български ястия


Ароматната подправка кимион, която е и добре позната у нас, се използва в различни кухни по света. Той представлява семената на растение със същото име, което принадлежи към семейството на магданоза. Кимионът има топъл, земен аромат и леко горчиви нотки, който придава дълбочина и характер на различните ястия.

Подправката произхожда от Източното Средиземноморие и Югозападна Азия, но днес се култивира в различни части на света, включително в Индия, Иран, Сирия и Турция, като Индия е един от най-големите производители и износители на кимион, където той заема важно място в кулинарната култура на страната.

Интересното е, че тази подправка се използва както под формата на семена, така и в смлян вид. Тя е ключова съставка в много традиционни ястия и смеси от подправки, включително къри, гарам масала, марокански тажин и много други. Употребява се също за овкусяването на колбаси, хляб, сирена и др.

Снимка: iStock by Getty Images

В България подправката също е разпространена, най-вече в приготвянето на кебапчета, мусака, пълнени чушки, маринати, супи, яхнии, луканки и суджуци.

Освен, че е чудесна на вкус, тя има и страхотни ползи за тялото, които подобряват функцията му. Нека видим пет от тях.

Подобряване на храносмилането

Кимионът стимулира производството на храносмилателни ензими, които подпомагат разграждането на храната и подобряват усвояването на хранителните вещества. Това може да помогне за облекчаване на проблеми като подуване и газове.

Антиоксидантни свойства

Кимионът е богат на антиоксиданти, които помагат за неутрализирането на свободните радикали в организма. Това може да предпази клетките от увреждане и да намали риска от хронични заболявания.

Подпомагане на имунната система

Благодарение на високото съдържание на витамин C и желязо, кимионът може да засили имунната система и да подобри устойчивостта на организма срещу инфекции.

Контрол на кръвната захар

Някои изследвания показват, че кимионът може да помогне за регулирането на кръвната захар, което е особено полезно за хора с диабет. Той може да подобри инсулиновата чувствителност и да намали нивата на глюкозата в кръвта.

Антибактериални и противовъзпалителни свойства

Кимионът притежава антибактериални и противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат в борба с инфекциите и възпаленията в организма. Това го прави полезен за поддържане на доброто здраве на кожата, както и за предотвратяването на кожни проблеми.

Дайте оценка:

Тагове: кимион