Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Пърженото пиле, което подлуди цяла Япония

Какво изниква в съзнанието ви, когато се замислите за Япония? Възможно е да говорим за суши, ориз, най-различни вариации на риби и водорасли, ала никога няма да включите пърженото пиле в редицата от ястия, които сте консумирали с японско потекло. Малкият град Накацу ще промени тази представа, след като именно там се намират някои от най-големите експерти в приготовлението на пилешко месо.

Накацу разполага с повече от 50 заведения, продаващи така наречения "карааге" - малко по-различна версия на популярното пържено пиле, което сме свикнали да консумираме в Европа. Използваната мазнина не е натрапчива, а пилето е хрупкаво и приятно за консумация през цялата година.

Манията по това ястие е толкова голяма, че всяка година стотици хиляди японци гласуват за ресторанти и заведения за бързо хранене, предлагащи тази бърза закуска в цялата страна. Карааге се предлага в Токио, Осака и други големи градове, но Накацу, намиращ се в префектура Ойта, разположен в южния остров Кюшу, се смята за дежурен победител. Комисията изпраща най-различни награди през цялата година.

Състезанието "Карааге Гранд при" се смята за едно от най-интересните и най-вкусните на острова. Оценката за ястието се дава по няколко категории - хрупкавост, количество мазнина и избор на подправки за месото. Почти 1000 заведения се състезават.

Всяка година малкият град трябва да докаже своите умения и да привлича нови туристи. До този момент се твърди, че именно тук се намира и столицата на ястието, пазейки кулинарна и културна традиция за повече от век.

Карааге се смята за особена гордост в Япония. На пръв поглед изглежда като нещо елементарно, но в комбинация с най-различни подправки се превръща в нещо повече от пърженото пиле от заведенията за бързо хранене.

Месото се начуква леко, използва се картофено нишесте за покритие, образуващо хрупкаво покритие върху пилешките бутчета и гърдите. Крилцата, шийките се приготвят с размер на хапки и се мариноват в микс от соев сос, джинджифил, сос, чесън, плодове и други силни съставки и създават едно ново усещане за вкусовите рецептори.

През годините има редица почитатели на японското пиле. Сред тях са хора като Антъни Бурдейн - известен американски ресторантьор, телевизионен водещ и автор на кулинарни книги. Карааге се продава дори и на японските летища, което кара Антъни да ги търси като хрътка и докато не напълни стомаха си, не може да помисли за полет.

Япония толкова много уважава своето пилешко, че дори създава специален филм, спонсориран от Японската Карааге асоциация и описва тази бърза закуска като най-добрата от кухнята им.

Освен едно вкусно и достъпно ястие, карааге има и историческа стойност.

Това е храната, която смесва историята, събира няколко континента, дава началото за изследване на вкусове, побеждава глада и успява да помогне на японците през две световни войни. Категорично говорим за едно много специално пържено пиле.

Първото му приготовление датира от XVI век, когато португалските мисионери пристигат в Япония. Любопитните японци се събират на пристанището в Нагазаки. Португалците носят със себе си много специални храни и показват как се пържи месо. Японците скоро ще откраднат този метод и ще започнат да експериментират с кухнята си. Менюто им преди това е комбинация между риба и зеленчуци, обвързани с будистките принципи и вярвания. Пилето идва малко по-късно, някъде около 1716-1736 г. с масовия глад и болести по ориза.

Смъртността е висока, а фермерите са окуражавани да отглеждат повече пилета и да продават яйцата им, но малко по-късно ще започнат да добавят и пилешко месо в менюто. През 1868 г. идва и следващата агресивна промяна, японският император въвежда индустриална, военна и социална реформа. Последната включва и промяна на менюто, предлагайки на своите поданици да включват и месо от най-различни животни.

Карааге ще бъде завършено като рецепта през Втората Световна война.

Липсата на ориз за пореден път ще изисква малко повече жертви и гневенето на Буда. САЩ подпомага страната и носи други храни, включително зърнени, но покрай тях ще се появят и популярните бройлери.

Фермерите започват да гледат крави и прасета, които подпомагат влошеното състояние на страната. За чудо в кухнята е необходимо и присъствието на двама майстори - шеф Арата Хосокава и шеф Шоджи Морияма. Двамата са вманиачени в приготовлението на пилето и според легендата, всеки отваря малко ресторантче за пържено пиле през 70-те години на миналия век.

Избраната локация е Накацу и двамата участват в процеса по мариноване, добавяне на парченцата ябълка и обработка на пилето, за да има много по-траен вкус. След тях идват и други майстори, копиращи рецептата. С тях Накацу се превръща в столицата на карааге. Днес повече от 50 заведения се състезават за първото място, почти всяко заведение има своя тайна рецепта, която не се издава на конкуренцията.

Заведението на мастър Шиничи Суми е носител на 5 златни награди в състезанието Карааге Гранд При. Суми прекарва повече от 15 години в разработка на своята рецепта и днес готви цялото пиле. 

Няма как да отречем, че само японската педантика може да създаде съвършенство в нещо толкова елементарно като пърженото пиле.

Рецептата може да бъде открита и в Европа, но не трябва да забравяме, че истинската традиция може да се опита само в Япония.

Дайте оценка:

Тагове: пиле пилешко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче