Уханието на палачинки или бухтички сутрин е "мирисът" на спокойствието в почивните дни. Може би няма човек, който да не обича тези моменти, затова е хубаво да си ги подаряваме по-често.
Нашите баби и дядовци също са се радвали на вкусни, наричани от нас днес "закуски", приготвени от техните баби и майки. В традиционната ни кухня присъстват не една или две рецепти за подобни вкусотии, които с времето придобиват малко по-съвременен вид заради използваните продукти (пудрата захар например не е била обичайна за всеки дом).
Рецептите, които сме ви подготвили, са с вкус "като от едно време" и лесно ще ви пренесат в някой позабравен детски спомен. Към всички тях може да прибавите любимото си сладко, което да комбинирате със сирене, или да намажете тестените хапки обилно с шоколад. Този избор оставяме на вас.
Тиганици
Плевенско
Необходими продукти:
- 200 г брашно
- 3 бр. яйца
- 200 г кисело мляко
- 1 ч.л. сода
- 100 г пудра захар
- 1 пакетче ванилия
- 200 мл олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Разбийте яйцата с киселото мляко. При непрекъснато разбъркване прибавете брашното, содата и щипка сол.
- С помощта на дървена лъжица, намокрена с вода, гребнете от сместа и пуснете тестото в сгорещената мазнина.
- Изпържете тиганиците от двете страни, а когато са готови, поръсете с пудра захар. Поднесете ги веднага.
Лангиди
Ямболско
Необходими продукти:
- 300 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 2 бр. яйца
- ½ ч.л. сода за хляб
- Сол на вкус
- 200 мл олио за пържене
Начин на приготвяне:
- Към брашното прибавете разбитите яйца с прясното мляко, содата и солта. Разбийте добре сместа, докато се превърне в гладка каша.
- С намокрена лъжица гребнете от тестото и го пуснете в сгорещената мазнина.
- Пържете лангидите, докато се зачервят и от двете страни.
Тенюрки
Чепеларе
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 1 яйце
- 250 г кисело мляко
- 60 г масло
- ½ ч.л. сода
- 200 г пудра захар
- Сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Омесете тесто от брашното, киселото мляко, яйцето, содата и солта.
- Разточете го на питки, с дебелина от 0.5 см.
- Питките се пекат върху сух тиган, намазват се с масло и накрая се поръсват с пудра захар.
- Поднасят се топли.