Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Закуски с вкус "като от едно време"

Тиганици, лангиди или тенюрки - изберете сами

Уханието на палачинки или бухтички сутрин е "мирисът" на спокойствието в почивните дни. Може би няма човек, който да не обича тези моменти, затова е хубаво да си ги подаряваме по-често.

Нашите баби и дядовци също са се радвали на вкусни, наричани от нас днес "закуски", приготвени от техните баби и майки. В традиционната ни кухня присъстват не една или две рецепти за подобни вкусотии, които с времето придобиват малко по-съвременен вид заради използваните продукти (пудрата захар например не е била обичайна за всеки дом).

Рецептите, които сме ви подготвили, са с вкус "като от едно време" и лесно ще ви пренесат в някой позабравен детски спомен. Към всички тях може да прибавите любимото си сладко, което да комбинирате със сирене, или да намажете тестените хапки обилно с шоколад. Този избор оставяме на вас.

Тиганици

Плевенско

Необходими продукти:

  • 200 г брашно
  • 3 бр. яйца
  • 200 г кисело мляко
  • 1 ч.л. сода
  • 100 г пудра захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 200 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Разбийте яйцата с киселото мляко. При непрекъснато разбъркване прибавете брашното, содата и щипка сол.
  2. С помощта на дървена лъжица, намокрена с вода, гребнете от сместа и пуснете тестото в сгорещената мазнина.
  3. Изпържете тиганиците от двете страни, а когато са готови, поръсете с пудра захар. Поднесете ги веднага.

Лангиди

Ямболско

Необходими продукти:

  • 300 г брашно
  • 150 мл прясно мляко
  • 2 бр. яйца
  • ½ ч.л. сода за хляб
  • Сол на вкус
  • 200 мл олио за пържене

Начин на приготвяне:

  1. Към брашното прибавете разбитите яйца с прясното мляко, содата и солта. Разбийте добре сместа, докато се превърне в гладка каша.
  2. С намокрена лъжица гребнете от тестото и го пуснете в сгорещената мазнина.
  3. Пържете лангидите, докато се зачервят и от двете страни.

Снимка: iStock by Getty Images

Тенюрки

Чепеларе

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 1 яйце
  • 250 г кисело мляко
  • 60 г масло
  • ½ ч.л. сода
  • 200 г пудра захар
  • Сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Омесете тесто от брашното, киселото мляко, яйцето, содата и солта.
  2. Разточете го на питки, с дебелина от 0.5 см.
  3. Питките се пекат върху сух тиган, намазват се с масло и накрая се поръсват с пудра захар.
  4. Поднасят се топли.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяла захар пудра захар бяло брашно

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче