Зеленият фасул е универсален зеленчук, който се използва в различни кухни по света. Обикновено го свързваме с традиционни ястия като яхнии, супи и салати. Въпреки това има много креативни начини да го включите в менюто си и да натрупате още скрити козове в арсенала си от кулинарни изненади. Ето и една скромна селекция от подобни идеи.
Зелен фасул с чери домати и козе сирене
Тази вкусна салата съчетава сладостта на чери доматите с острия вкус на козето сирене и всичко това се балансира от хрупкавия зелен фасул. Пригответе я като сварите зеления фасул, докато омекне, след което го оставете да изстине. Отцедете го и го сложете в купа. Добавете разполовените чери домати. Ред е на натрошеното козе сирене, наситнен пресен босилек и малко балсамов оцет за "цвят".
Зелен фасул и картофени палачинки
Не стига, че са палачинки, ами че са и картофени. На всичкото отгоре и с перфектната плънка от сотиран зелен фасул, бекон и лук. Докато палачинките се пекат, загрейте малко масло в друг тиган и сотирайте нарязания зелен фасул до омекване. Добавете запържен бекон и лук, заедно с подправки като сол, черен и червен пипер. Тук може да се импровизира много. Сервирайте с кисело мляко.
Къри от зелен фасул и скариди
Тове е отличната лятна вечеря - хем лека, хем засищаща. В нагорещен тиган задушете нарязан лук, чесън и джинджифил в 2 с.л. олио. Добавете смлян кориандър, куркума, кимион и лют червен пипер, за да създадете задължителната ароматна основа за всяко къри. След това добавете 80 мл кокосово мляко, малко зеленчуков бульон, както и обелените скариди. Гответе ги до омекване. Накрая идва ред и на зеления фасул. Оставете ястието да покъкри още няколко минути. Сервирайте всяка порция върху канапе от сварен басмати ориз.
Зелен фасул и ризото с гъби
Изненадайте гостите си с изискан вариант на класическото ризото. Как? Като включите зелен боб и гъби. Сварете ориза според инструкциите на опаковката, но добавете малко шафран и кубче зеленчуков бульон. Докато тенджерата бавно си къкри, сотирайте нарязани гъби с наситнени чесън и лук в нагорещен тиган. Когато оризът е почти готов, добавете зеленчуците, като разбърквате добре, за да се смесят хубаво всички вкусове. Овкусете всяка порция с настърган пармезан и наситнени пресни билки.
Зелен фасул и чили кон карне
Придайте доза свежест на класическото мексиканско ястие и заменете белия и червения боб със зелен. Направете си сос от запържени лук, кайма, чушки, чесън и домати на кубчета от консерва. Оставете го да се сгъсти на бавен огън. След като е готов, смесете го със сварен зелен фасул и сервирайте всичко това върху тортили или ориз. Най-отгоре поставете авокадо, заквасена сметана и настърган кашкавал.
Запрятайте ръкави и... Да ви е сладко!