Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко ястия със зелен боб, за които не сте подозирали

На човек му се отваря апетита, още докато чете рецептите

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Зеленият фасул е универсален зеленчук, който се използва в различни кухни по света. Обикновено го свързваме с традиционни ястия като яхнии, супи и салати. Въпреки това има много креативни начини да го включите в менюто си и да натрупате още скрити козове в арсенала си от кулинарни изненади. Ето и една скромна селекция от подобни идеи.

Зелен фасул с чери домати и козе сирене

Тази вкусна салата съчетава сладостта на чери доматите с острия вкус на козето сирене и всичко това се балансира от хрупкавия зелен фасул. Пригответе я като сварите зеления фасул, докато омекне, след което го оставете да изстине. Отцедете го и го сложете в купа. Добавете разполовените чери домати. Ред е на натрошеното козе сирене, наситнен пресен босилек и малко балсамов оцет за "цвят".

Зелен фасул и картофени палачинки

Не стига, че са палачинки, ами че са и картофени. На всичкото отгоре и с перфектната плънка от сотиран зелен фасул, бекон и лук. Докато палачинките се пекат, загрейте малко масло в друг тиган и сотирайте нарязания зелен фасул до омекване. Добавете запържен бекон и лук, заедно с подправки като сол, черен и червен пипер. Тук може да се импровизира много. Сервирайте с кисело мляко.

Къри от зелен фасул и скариди

Тове е отличната лятна вечеря - хем лека, хем засищаща. В нагорещен тиган задушете нарязан лук, чесън и джинджифил в 2 с.л. олио. Добавете смлян кориандър, куркума, кимион и лют червен пипер, за да създадете задължителната ароматна основа за всяко къри. След това добавете 80 мл кокосово мляко, малко зеленчуков бульон, както и обелените скариди. Гответе ги до омекване. Накрая идва ред и на зеления фасул. Оставете ястието да покъкри още няколко минути. Сервирайте всяка порция върху канапе от сварен басмати ориз.

Зелен фасул и ризото с гъби

Изненадайте гостите си с изискан вариант на класическото ризото. Как? Като включите зелен боб и гъби. Сварете ориза според инструкциите на опаковката, но добавете малко шафран и кубче зеленчуков бульон. Докато тенджерата бавно си къкри, сотирайте нарязани гъби с наситнени чесън и лук в нагорещен тиган. Когато оризът е почти готов, добавете зеленчуците, като разбърквате добре, за да се смесят хубаво всички вкусове. Овкусете всяка порция с настърган пармезан и наситнени пресни билки.

Зелен фасул и чили кон карне

Придайте доза свежест на класическото мексиканско ястие и заменете белия и червения боб със зелен. Направете си сос от запържени лук, кайма, чушки, чесън и домати на кубчета от консерва. Оставете го да се сгъсти на бавен огън. След като е готов, смесете го със сварен зелен фасул и сервирайте всичко това върху тортили или ориз. Най-отгоре поставете авокадо, заквасена сметана и настърган кашкавал.

Запрятайте ръкави и... Да ви е сладко!

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън сол черен пипер червен пипер къри олио лук чери домати кайма палачинки бекон чили картофи заквасена сметана кисело мляко зелен фасул кашкавал ориз гъби кимион босилек пармезан балсамов оцет скариди куркума козе сирене кокосово мляко

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче