Тази рецепта комбинира нашата класическа лека лятна яхнийка, но шушулките боб се приготвят по испански метод, като след варене се бланшират в ледена вода, а после се запържват в зехтин. Необходими са ви съвсем малко продкути, а приготвянето е бързо и лесно.
Необходими продукти:
- 500 г зелен фасул
- Магданоз
- 1 голям домат, нарязан на кубчета
- Зехтин
- Сол
- Черен пипер
- 5 скилидки чесън, наситнени
- Дълбока купа с вода и кубчета лед
Начин на приготвяне:
- Сложете боба в тенджера с литър, литър и половина студена вода и го пуснете на силен огън. Когато водата заври, намалете котлона до средна степен и оставете така за 3 минути.
- Прехвърлете фасула в купата с ледената баня за около минута, а после го отцедете и оставете върху кухненска хартия да изсъхне добре.
- През това време загрейте добре тиган с незалепващо покритие и поръсете с около 2 с.л. зехтин.
- Запържете боба за няколко минути и добавете 5-те скилидки чесън, скълцани на ситно. Разбъркайте добре и пържете за още 2-3 минути.
- Добавете и кубчетата от домати, както и нарязания на ситно пресен магданоз.
- Разбъркайте и посолете. Добавете прясно смлян черен пипиер и захлупете с капак. Изключете котлона и оставете ястието да се задуши за 5 минути.
- Сервирайте всяка порция с украса от стръкче пресен магданоз.
Да ви е сладко!