Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Любимите ястия и странните навици на великите руски класици

„Не отлагай за вечеря това, което можеш да изядеш за обяд”, казва Пушкин

От Ивайла Тодорова
Ивайла Тодорова

Ненадминатите класици от руската литературна школа са оставили след себе си не само редица велики литературни шедьоври, но и ярки кулинарни рецепти. Добрата храна е заемала особено важно място в наситеното им със случки битие, а често навиците и предпочитанията им са издавали за тях повече, отколкото героите в творбите им.

Пушкин и пожарските котлети

Великият поет Александър Пушкин не бил прекалено изтънчен гурман, но обичал храната и разбирал от кулинария на прилично добро ниво. Можел да се храни навсякъде, стига да е вкусно, както в изискан ресторант, така и в най-обикновена селска кръчма.

Неслучайно една от култовите му мисли, открита в личните му бележници, гласи - "Не отлагай за вечеря това, което можеш да изядеш за обяд".

Поетът изключително харесвал постните ястия от традиционната руска кухня. Редовно хапвал печени картофи, студена рибена супа с листни зеленчуци, туршии, кисело зеле, заквасено мляко. Любимата му месна гозба - пожарските котлети, той увековечава дори в стих, в писмо до своя приятел Сергей Соболевски.

За пръв път във вкуса им Пушкин се влюбил през 1826 г., когато ги опитал в гостилница "Пожарская" в град Торжок, Тверска област, Русия. После се завръщал там многократно само заради порция от тях.

Славата им се носела из цяла Русия, а рецептата била съвсем проста - килограм краве масло на килограм смляно пилешко месо. От тях се оформят кюфтета, които се овалват във фино смлени сухари, после в яйчен жълтък, след това - отново в сухар. Накрая се пържат.

Сладкишите не били изкушение за поета, но особено харесвал мармалад от консервирани диви малини с ром и захар. Точно това и поискал да яде преди прословутия дуел, след който умира тежко ранен едва на 37-годишна възраст.

Вегетарианецът Толстой

Лев Толстой, най-известният привърженик на вегетарианството сред гениите в литература, е бил принуден до края на живота си да гледа как собственото му домочадие поглъща с апетит сочно телешко.

Идеята за вегетарианството започнала да присъства в живота му около неговата 50-а годишнина - период, в който той се отдал на болезнено търсене на философския и духовен смисъл на човешкия живот.

Импулсът да стане категоричен вегетарианец го връхлетял, когато станал неволен свидетел на заколението на прасе, което отключило у него желание да се противопостави на насилието. Но дори в собствения си дом не срещал сподвижници.

Писателят се стремял към простота в бита, но по желание на съпругата му София Андреева на масата им всеки ден се сервирало и месо, при това от прислужници и в скъпи порцеланови съдове. Кухнята на семейство Толстой не се отличавала от кухнята на другите помешчици. По това време менюто на всяко знатно семейство се е състояло от традиционните руски супи - солянка, шчи, както и пирог, редувани с френска кухня.

"Диетата ми е основно от гореща овесена каша, която ям два пъти на ден с пшеничен хляб.Освен това на вечеря ям зелева супа или картофена супа, каша от елда или картофи, варени или пържени в слънчогледово или синапено масло, и компот от сини сливи и ябълки. Обядът, който ям със семейството си, може да се замени, както се опитах да направя, с една овесена каша, която е основното ми хранене. Здравето ми не само не пострада, но се подобри значително, откакто се отказах от мляко, масло и яйца, както и от захар, чай и кафе ", пише в записките си Лев Толстой.

През последните 25 години от живота си писателят активно пропагандирал идеите на вегетарианството в Русия. Той допринасял за развитието на списанието "Вегетарианство", в което публикувал свои статии, приветствал откриването на ресторанти с безмесна кухня. Освен това е бил почетен член на множество вегетариански общества.

Чехов - от лакомник до кулинарен аскет

Израснал в семейство на бивш крепостен селянин, младият Чехов прописва от глад и липса на финанси. Немалка част от персонажите му обаче си остават представители на буржоазията.

В много от неговите творби храната присъства като важен щрих в образите на героите или като психологически детайл от предстоящата развръзка. В някои от ранните му разкази има забележителни описания на трапези и ястия, а на младини самият Чехов живе по-разгулно, обича весели и богати трапези с приятели.

По-късно апетитът му изглежда е притъпен, а след 1897 г., когато лекарите откриват, че е болен от туберкулоза, яде съвсем малко.

"Никъде и никога не съм пил и не съм ял толкова вкусно, както на трапезата у Чехови, поне толкова весело и апетитно", пише в спомените си неговият приятел И.Л. Шчеглов.

"Антон Павлович ядеше извънредно малко и не обичаше да седи на трапезата", отбелязва Куприн за последните му години.

Но едва ли има съмнение, че авторът на "Чайка" и "Вишнева градина" обича живота с неговите трапезни прелести, макар да се отвращава от лакомията.

Любимото му ястие е печена каракуда в сметана. Тази риба той дори споменава в разказа си "Сирена" и уточнява - "За да не мирише на тиня и да бъде изтънчена, рибата трябва да се накисне предварително в мляко за цяло денонощие".

Рибата се подправя със сол и черен пипер и първо се запържва, после се слага в тава, покрива се с картофи и се залива със сметана. Пече се 30 минути. Неговата съпруга, актрисата Олга Книпер, разказва как няколко часа преди смъртта му в Германия писателят поисква чаша шампанско - "Спокойно изпи всичко до дъно, тихо легна на лявата си страна и скоро замлъкна завинаги".

Гогол и италианската паста

Николай Гогол, макар да възпява Русия-матушка, имал непреодолимо влечение и изявен афинитет към италианската кухня. Те се отключили у него след годините живот в Рим, където паднал в плен на местните деликатеси.

Най-много писателят обичал традиционната и съвсем семпла паста. Обикновено си я приготвял саморъчно, като добавял стабилно количество масло и изобилие от пармезан.

Освен това Гогол изпитвал по детски искрена страст към десертите. В джобовете му вечно се намирали бонбони, гевречета, курабии, с които черпел себе си и другите.

Където и да се намирал, в дома на писателя винаги имало чай, но никога без "гарнитура" кифлички или други тестени изкушения. Захарта, противно на научните изследвания и лекарските препоръки, му помагала за концентрация и му служела като начин да повика вдъхновението.

Традициите на Достоевски - ръжена водка и сладкиши

Не е трудно да се забележи, че главните персонажи в романите на Достоевски много спорят и преживяват, но твърде рядко ядат. Самият той не бил чревоугодник, а по спомените от негови приятели и роднини руската кухня заемала почетно място в ежедневието на писателя.

В дома на Достоевски консумирането на някои блюда се превръщало в специална церемония. В някои записки на жена му Анна, а дори в един негов разказ, се споменава за хляб с кашкавал. Обикновените сандвичи, но задължително с кашкавал, били любими на писателя. Обичал и варена кокошка, която преглъщал с мляко.

Писателят често молел да му готвят ястия, популярни по това време в Петербург, като например: московска солянка (супа с месен бульон, нарязан колбас, зеле и кисели краставички), шницел от телешко месо, разтегаи (пирожки с различни плънки), печени пирожки.

Освен това Достоевски имал и немалко оригинални гастрономически навици. Преди сервирането на десерта винаги изпивал половин чашка коняк. При меланхолия пък молел за чаша бульон, телешки шницел, чай и вино.

Когато писателят бил в добро настроение, предпочитал сирене, орехи, ядки, портокали, лимон, гъби, хайвер и френска горчица.

Списъкът със странни кулинарни привички на Достоевски може да бъде попълнен и с употребата на ръжена водка за закуска, която се правела с пшенични дрожди.

Класикът обожавал сладкишите и ги съхранявал в специални кутии на рафта в работния си кабинет. По спомени на дъщеря му - Любов Фьодоровна Достоевска, баща ѝ "охотно си хапвал от тях през деня, а понякога и нощем."

ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: риба кисело мляко сладки картофи зелен лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче