Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Колко вода хабим, докато готвим

Да сме по-екологични и да спестим от сметки


Трудно е да накараш всеки отделен човек, който живее цивилизовано и няма проблем с набавянето на вода, да мисли ежедневно за състоянието на планетата. Но пък кажат ли ни за начин, по който можем да намалим потреблението на даден ресурс вкъщи - както и съответните сметки - веднага наостряме уши. Дали ще е заради това или просто от любопитство, нека се запознаем с няколко интересни факта и полезни съвета по повод разхода на вода, свързан с готвенето.

На първо място, нека уточним, че съществуват два вида потребление на вода, свързани с кулинарията - очевидно и скрито.

  • Да разгледаме случая, когато си варим спагети или друг вид паста. Повече от половината вода от тенджерата заминава в мивката след края на варенето. Един добър начин да редуцираме този разход е като предварително съобразим количеството паста, което ще варим. Това потребление е очевидно, защото го виждаме с очите си.
  • Скритото, от друга страна, ще демонстрираме с пърженето на картофи. При този процес не се използва вода, а мазнина. Много малко са хората, които обичат пържени картофи, останали от предния ден. А често, доста от изпърженото количество хвърляме в кофата за боклук, особено ако не преценим кой колко ще изяде. Но къде тук е скрита водата? Ще си отговорим много лесно ако си зададем въпроса колко от ценния ресурс е използван за отглеждането и напояването на самите картофи. Това, разбира се, важи и за много други храни.

Тези два примера се отнасят специално за готвенето, но в кухнята хабим вода и по доста други начини. Ето и няколко прости навика, които можем да придобием, за да намалим разхода на вода - ресурс, който всички приемаме за даденост, но трябва да ценим и да му се радваме:

  • Да използваме подходящите по размер съдове за готвене. Така ще спестим не само вода, но и ток.
  • Да замразяваме неизползваната храна. Голяма част от продуктите, които консумираме, съдържат вода, а и както вече споменахме големи количества от нея са похарчени за отглеждането и производството им.
  • Да намалим консумацията на месо. Оказва се, че за производството му е нужна в пъти повече вода, отколкото за отглеждането на плодове и зеленчуци. Според Камарата на машинните инженери (IMechE) във Великобритания, за производството на 1 кг месо са необходими между 5 хил. и 20 хил. литра вода, докато за производството на 1 кг пшеница - между 500 и 4 хил. литра. За още по-силно сравнение - килограм картофи се нуждаят от само 287 литра вода.
  • Да спираме чешмата докато мием чинии. Вместо това можем да използваме голяма купа с препарат за съдове или да сложим запушалката на мивката и да мием чиниите в нея, а после само да ги изплакнем. Съдомиялната е добре да пускаме, само когато е напълно заредена.
  • Да не хвърляме водата, с която мием плодовете и зеленчуците. Можем да я съберем в голяма купа и после с нея да полеем цветята вкъщи.

 

Дайте оценка:

Тагове: свинско телешко пилешко картофи бяло брашно спагети паста вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче