Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Кое е мястото, където никога не трябва да държите хляба

Ако искате да запазите неговата влага и вкусови качества


Хлябът е част от нашия бит и трудно бихме могли да живеем без него, както други нации го правят с лекота.

Почти всеки има далечен спомен от детството си как е изпратен от родителите си да купи хляб от близката фурна. Разбира се, той никога не стига цял, защото поне едното крайче от него бива изядено по пътя за вкъщи.

Днес все по-рядко можем да се насладим на прясно изпечен хляб, който с аромата си кара дома ви да замирише на уют. А хруптенето на коричката се превърна в далечен блян и изживяване, което не всеки може да си позволи в наши дни поради ред причини.

Всяко домакинство има свой начин да съхранява хляба. Някои го държат в специална кутия, други - в шкаф, а трети - в хладилника. Последният вариант може би изглежда най-логичен, тъй като предпазва печивата от мухлясване. Но според специалистите, нещата не стоят точно така.

Снимка: Unsplash

Хладилникът поддържа средата суха, а това, което прави хляба вкусен е неговата естествена влага. Сухият въздух ускорява процеса на стареене и ако искате да се наслаждавате по-дълго на добрите му качества, хладилникът не е най-правилното място, където да го съхранявате.

Трябва да имате предвид, че прясно изпеченият хляб с хрупкава коричка е доста нетраен. Той задължително трябва да се държи в хартиена торбичка, а не в найлонова, за да не се овлажни и да запази характерната си хрупкавост. Това обаче означава, че е добре да го изядете до два-три дни, след като сте го купили, защото ще се втвърди много бързо.

При пакетираните хлябове ситуацията е съвсем различна. Тук не е необходимо да се грижите за коричката, а трайността му на стайна температура в оригиналната му опаковка е по-голяма, тъй като обикновено съдържа консерванти. Но опасността да мухляса се покачва заради найлоновата опаковка, която поддържа средата влажна.

Най-издръжлив е хлябът с квас от този, приготвен с мая. С времето той дори продължава да се "развива" и след няколко дни дори вкусът му може да се подобри. Пълнозърнестите видове също са сред първенците, оставайки по-дълго време свежи.

Ако сте купили по-голямо количество хляб, което не може да изядете бързо, не се колебайте да го замразите. Най-добре се получава с цели такива, а не с предварително нарязани, защото влагата в тях се запазва по-добре. За целта, приберете хляба в торбичка с цип и извадете колкото се може повече въздуха от нея. Когато решите, че е дошъл моментът да го размразите, извадете го от фризера и го оставете на плота един ден предварително.

Ако пък искате да изглежда все едно е току-що изпечен, сложете го в предварително загрята фурна на 200 градуса, като в най-ниското ѝ ниво поставете съд с вода. Само за 10 мин. парите от нея ще съживят коричката и ще я направят хрупкава, а в домът ви ще се разнесе невероятен аромат.

Дайте оценка:

Тагове: хляб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче