Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ето какво се случва, когато замразите повторно размразена вече храна

Идеята не е никак добра


Замразените продукти в днешно време са изключително улесняващи процеса на готвене заради забързаното ежедневие, в което живеем. Освен това, чрез замразяването можем да запазим за по-дълго време някои пресни плодове и зеленчуци, които да изядем след време.

Този метод е може би възможно най-лесният и сигурен за консервиране на храна. Благодарение на ниската температура, която задължително е под 0 градуса, се спира разпространението на бактерии и други патогени, които иначе биха причинили хранителни отравяния и дискомфорт в стомашно-чревния тракт. Така също храната запазва своите вкусови качества и текстура.

За да бъде безопасно обаче едно замразяване, то трябва да е трайно и еднократно и да няма процес на размразяване през това време, тъй като тогава съществува риск за здравето.

Но защо?

Снимка: iStock by Getty Images

Както казахме по-рано, при замразяване храната е защитена от бактерии. При отрицателни температури те не могат да се развиват. Когато започне процесът на размразяване обаче, те добиват идеална среда да се размножават, но след термична обработка, те бързо отново биват унищожени.

Решите ли да замразите повторно остатъци, които не сте използвали, съществува риск от поява на хранително отравяне. Симптомите могат да бъдат гадене, повръщане, диария, спазми в корема и др. Това важи особено за месните продукти, с които трябва да бъдете изключително внимателни.

Другото неприятно, което може да се случи с повторно замразената храна, е да промени текстурата и вкуса си. Освен това хранителните ѝ качества се влошават и смисълът да я ядете почти изчезва.

Дайте оценка:

Тагове: пиле грах царевица чушка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче