Когато кажем "близалка", асоциацията ни води към нещо сладко, често в сферична форма и забучено на клечка. В модерната кухня днес съществуват и друг вид близалки, приготвени от пилешки бутчета, които предизвикват истински фурор, където и да се появят.
Те са сочни, с привлекателен външен вид и изключително подходящи за непретенциозни партита. Освен това, добавите ли вкусна гарнитура, като пържени картофи, салата или ориз, месните близалки се превръщат в страхотно основно ястие.
Може да звучи сложно, но рецептата за тези пилешки бутчета е изключително лесна. Единственото, което ще ви е необходимо, е добри умения с ножа, тъй като кокалът на бутчето ще играе ролята на пръчката на близалката. За целта ще трябва внимателно да отстраните хрущяла, който се захваща за горното бутче, както и малка част от месото и кожата, така че да се получи приблизителната форма на близалка.
Овкусяването на пилето включва любимия барбекю сос, който му придава лека сладост и пикантност. Към него ще прибавим още пет други съставки, за отличен баланс на вкусовете.
Нека видим кои са те.
Близалки от пилешки бутчета
Необходими продукти:
- 10 долни пилешки бутчета
- ¾ ч.ч. сос барбекю
- ½ ч.л. лук на прах
- ½ ч.л. чесън на прах
- 2 с.л. мед
- Сокът от един лайм
Начин на приготвяне:
- Оформете бутчетата, като с остър нож премахнете хрущяла и сухожилието, което ги свързва. С ръка избутайте месото в посока надолу от хрущяла, за да оголите кокала. След това изрежете излишната кожа и месо, за да се образува формата на близалка.
- Увийте кокала на бутчето с алуминиево фолио, което ще запази ръцете ви чисти.
- Комбинирайте всички изброени съставки, за да направите марината.
- Потопете всяко бутче в сместа, като се уверите, че месото е добре покрито с нея.
- Приберете пилето в хладилник за минимум два часа, но по-добре за една нощ.
- Загрейте фурната на 200 градуса. Печете месните близалки в тава върху хартия за печене, като кокалът им трябва да стърчи нагоре, за 25-30 мин.
- Поднесете със сос барбекю и сок от лайм.
- Така приготвените бутчета могат да се съхраняват в хладилник до два дни.