Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Бъдете здрави и винаги в настроение с парченце черен шоколад

Използвайте го в сладкиши и кремове без да се замисляте


Черният шоколад е онзи шоколад, в който няма добавени млечни продукти. Основните му съставки в най-чистия му вид са смлени какаови зърна, известно количество захар и ванилов екстракт. На вкус се отличава с горчивината си, която се определя от добавения в него подсладител.

Черният шоколад все по-често се появява под светлината на прожекторите като здравословна алтернатива на сладкото. Също така се използва често за направата на десерти.

Когато е висококачествен, не трябва да съдържа по-малко от 70% какао и може да издържи до 1 година, ако бъде съхраняван правилно и най-вече извън хладилника. Той има различни видове и като вкус се разделя в три категории - сладък, горчиво-сладък и горчив. Това се определя от процентното съдържание на какаова маса, която започва от 30% при сладкия вид и достига до 80%, а понякога дори до над 90% в най-горчивия вариант. В готвенето предпочитан е шоколадът с 50-60% съдържание на какао, тъй като високите проценти могат да нарушат вкусовия баланс на десерта.

Снимка: Unsplash

Да си похапвате просто така черен шоколад е повече от добра идея, но ако решите да го използвате и по друг начин, това може да се случи като го настържете на ситно и го поръсите върху сладки печива или кремове. Разтопете шоколада и пригответе от него ганаш, глазура, мус или пудинг. Ако не сте любител на много сладките десерти, шоколадовите капки от черен шоколад биха внесли идеален баланс в мъфини и други сладкиши. И тъй като не съдържа млечни продукти, той е подходящ за хора, които не се хранят с месо и животински продукти.

Да не пропускаме множеството полезни качества, с които този шоколад помага на тялото ни. Например той съдържа три пъти повече антиоксиданти от млечния, които са няколко вида. Същите има в ябълките, червеното вино и няколко вида чай. Те предпазват организма от преждевременно стареене и му помагат да се бори със свободните радикали. Освен това черният шоколад се грижи за здравето на сърцето, контролира кръвната захар, понижава нивата на лошия холестерол, защитава мозъка като намалява риска от развитие на болестта на Алцхаймер и деменция, подобрява настроението, защитава кожата, помага на очите и се бори срещу мазнините. А докато прави всичко това, черният шоколад задоволява глади ви за сладко.

Снимка: Unsplash

За да му се наслаждавате по-дълго време, трябва да знаете как да го съхранявате правилно.

Изберете тъмно и хладно място, най-добре шкаф, който обаче не е близо до готварската печка или друг източник на топлина, в противен случай, от 1-2 години, срокът му на годност ще се намали от 3 до 6 месеца.

Не е нужно да го охлаждате, освен ако в кухнята ви не е прекалено горещо. Уверете се, че остатъците му са добре опаковани, тъй като черният шоколад може да поема миризми от други храни. Влагата пък ще предизвика избиването на захарта на повърхността, което би развалило качеството, вкуса и текстурата му. Такъв шоколад обаче е чудесен за разтапяне, така че не го изхвърляйте.

Дайте оценка:

Тагове: черен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче