Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ароматен еликсир: За приложението на розовата вода в кулинарията

От десерти и напитки до основни блюда, тази съставка внася нотка финес

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Розовата вода, извлечена от венчелистчетата на маслодайната роза Rosa damascena, е не само ароматно средство в козметиката и парфюмерията, но е и ценна съставка в кулинарията. Тя придава уникален аромат и вкус на различни ястия и напитки, като добавя доза елегантност и нотка на финес към всяко блюдо. Ето няколко начина, по които можете да я използвате в кухнята.

Десерти

  • Сладолед: Добавете няколко капки розова вода към сместа за сладолед преди да я замразите. Това ще придаде лек флорален аромат и ще направи сладоледа още по-свеж и оригинален.
  • Кексове и сладкиши: Включете розова вода в тестото за кекс или бисквити. Така ще внесете деликатен цветен нюанс и умело ще подчертае вкуса на другите съставки.

Напитки

  • Чай: Пригответе зелен чай и добавете няколко капки розова вода. Направен по този начин, той е идеален за горещите летни дни и има успокояващ ефект.
  • Коктейли: Смесете розова вода с джин, лимонов сок и малко мед, за да си приготвите един много интересен и ароматен коктейл. Можете също така да експериментирате с водка или текила.

Купете канистери и буркани

Никоя кухня не може без съдове за съхранение на разядки, домашно сладко, подправки и мариновани зеленчуци. Разгледайте нашата богата колекция от удобни и красиви канистери и буркани.

Основни ястия

  • Пилешко месо: Мариновайте пилешки гърди с розова вода, зехтин, чесън и подправки. След това ги запечете или ги гриловайте.
  • Риба: Подобрете вкуса на рибните ястия, като добавите съвсем малко от розовия еликсир към маринатата. Това ще придаде лека нотка на свежест и ще балансира вкуса на самата риба.

Салати и дресинги

  • Доматена салата: Поръсете нарязани на едро домати с малко розова вода, сол и черен пипер.
  • Дресинг за салати: Смесете 1 ч.л. розова вода с балсамов оцет, зехтин и горчица, за да получите един лек и много ароматен дресинг, който ще превърне всяка салата в истинско удоволствие.

Конфитюри и желета

  • Конфитюр от рози: Комбинирайте шепа розови листенца с плодове като малини или ягоди и пригответе конфитюр. Добавете и няколко капки розова вода за по-интензивен аромат.
  • Желе от рози: Сварете розов сироп с желатин и го оставете да се охлади. Полученото желе може да се сервира самостоятелно или като гарнитура към различни десерти като сладолед или палачинки.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин черен пипер горчица домати ягоди пилешко конфитюр палачинки салата дресинг малини лимонов сок мед чаени бисквити желатин балсамов оцет сладолед текила водка джин чай зелен чай тесто

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче