Розовата вода, извлечена от венчелистчетата на маслодайната роза Rosa damascena, е не само ароматно средство в козметиката и парфюмерията, но е и ценна съставка в кулинарията. Тя придава уникален аромат и вкус на различни ястия и напитки, като добавя доза елегантност и нотка на финес към всяко блюдо. Ето няколко начина, по които можете да я използвате в кухнята.
Десерти
- Сладолед: Добавете няколко капки розова вода към сместа за сладолед преди да я замразите. Това ще придаде лек флорален аромат и ще направи сладоледа още по-свеж и оригинален.
- Кексове и сладкиши: Включете розова вода в тестото за кекс или бисквити. Така ще внесете деликатен цветен нюанс и умело ще подчертае вкуса на другите съставки.
Напитки
- Чай: Пригответе зелен чай и добавете няколко капки розова вода. Направен по този начин, той е идеален за горещите летни дни и има успокояващ ефект.
- Коктейли: Смесете розова вода с джин, лимонов сок и малко мед, за да си приготвите един много интересен и ароматен коктейл. Можете също така да експериментирате с водка или текила.
Основни ястия
- Пилешко месо: Мариновайте пилешки гърди с розова вода, зехтин, чесън и подправки. След това ги запечете или ги гриловайте.
- Риба: Подобрете вкуса на рибните ястия, като добавите съвсем малко от розовия еликсир към маринатата. Това ще придаде лека нотка на свежест и ще балансира вкуса на самата риба.
Салати и дресинги
- Доматена салата: Поръсете нарязани на едро домати с малко розова вода, сол и черен пипер.
- Дресинг за салати: Смесете 1 ч.л. розова вода с балсамов оцет, зехтин и горчица, за да получите един лек и много ароматен дресинг, който ще превърне всяка салата в истинско удоволствие.
Конфитюри и желета
- Конфитюр от рози: Комбинирайте шепа розови листенца с плодове като малини или ягоди и пригответе конфитюр. Добавете и няколко капки розова вода за по-интензивен аромат.
- Желе от рози: Сварете розов сироп с желатин и го оставете да се охлади. Полученото желе може да се сервира самостоятелно или като гарнитура към различни десерти като сладолед или палачинки.