Огретен от тиквички

Категория: / Зеленчукови
Време за приготвяне:
50 минути
Аватарот: Пламена Радевана 15.07.2013г.

Продукти

1 голяма тиквичка (или две по-малки)
150-200 г сирене и кашкавал
3-4 скилидки чесън
копър
зехтин
1 яйце
100 мл прясно мляко
2-3 с.л. кисело мляко

Начин на приготвяне

Тиквичката се нарязва на много тънки шайби. В кръгла тавичка или друг по-дълбок съд с малък диаметър се редят ред тиквички, като се застъпват, поръсват се с малко сирене и кашкавал, малко чесън и копър. Така се редуват, докато свършат всички продукти. Завършва се с ред тиквички.

Полива се с малко зехтин и се налива около 200 мл вода (може и по-малко или да не се налива, защото тиквичките си пускат). Пече се на 200 градуса до омекване на тиквичките.

От яйцето, прясното и киселото мляко се прави смес и с нея се залива огретена. Пече се докато се зачерви (до готовност на заливката). След като се извади от фурната се оставя да изстине малко и се обръща в чиния. Поръсва се с малко сирене и кашкавал, и клонка копър.

Може да се консумира както топъл, така и охладен. Украсата е пожелание. Реже се на триъгълничета и се сервират по две в порция.

Коментари