Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
    200 г макарони, не много дебели

червен сос

    1 малка глава лук
    2-3 скилидки чесън
    2 с.л.  зехтин
    1 малък морков
    250 г телешка кайма
    консерва домати - 400 г
    2 с.л. вино
    черен пипер, босилек, риган
    1/4 ч.л. канела
    3 главички карамфил

бешамел (бял сос)

    2 с.л. масло
    2 равни с.л. брашно
    300 мл прясно мляко
    2 яйца
    сол
    черен пипер, индийско орехче
    3 с.л. зехтин за макароните
    60 г настърган кашкавал


Най- напред започва със сосовете.

Червен сос с кайма

    лукът се нарязва на ситно, чесънът също
    морковът се настъргва на ренде
    в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
    когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка  докато стане на трохи
    ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
    прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
    прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
    добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).

Бешамел

    Затоплят се 2 те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
    Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
    Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
    Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
    Макороните се отцеждат в съд-цедка.
    В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.

    На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
    Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
    Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
    Покрива се с остатъка от макароните.
    Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
    Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
    Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.

Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче