200 г макарони, не много дебели
червен сос
1 малка глава лук
2-3 скилидки чесън
2 с.л. зехтин
1 малък морков
250 г телешка кайма
консерва домати - 400 г
2 с.л. вино
черен пипер, босилек, риган
1/4 ч.л. канела
3 главички карамфил
бешамел (бял сос)
2 с.л. масло
2 равни с.л. брашно
300 мл прясно мляко
2 яйца
сол
черен пипер, индийско орехче
3 с.л. зехтин за макароните
60 г настърган кашкавал
Най- напред започва със сосовете.
Червен сос с кайма
лукът се нарязва на ситно, чесънът също
морковът се настъргва на ренде
в тиган се загряват 2 суп. л. зехтин и в него се задушават лукът и морковите
когато зеленчукът омекне се добавя каймата и се бърка докато стане на трохи
ако е необходимо добавя се 100 мл вода и се готви 2-3 минути
прибавя се консервата домати и се оставя да ври 5-6 минути
прибавя се виното, сол, черен пипер и 1-2 скилидки чесън, нарязан на дребно
добавят се канелата и счукания на ситно карамфил.Оставя да се ври на слаб огън още 3-4 минути и се отдръпва.Не трябва да е много гъсто.Овкусява се допълнително с босилек и риган.(щипка сух).
Бешамел
Затоплят се 2 те супени лъжици масло и в тях се запържват 2 супени лъжици брашно до златисто.Добавя се студеното мляко и се разбърква.Изчаква се да заври като от време на време се разбърква.Намалява се до слабо и се вари около 3-4 мин. при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти.
Отдръпва се и се овкусява със сол, черен пипер и индийско орехче( по една щипка)
Яйцата се разбиват с вилица и се добавят към охладения сос.Разбърква се получаване на еднородна маса.
Макароните се сваряват в подсолена вода.Водата завира на силен огън и чак тогава се добавят макароните.Прибавя се 1 с.л. зехтин.Разбърква се и се вари според указанията на опаковката.Аз варя винаги малко повече, около 15 минути.
Макороните се отцеждат в съд-цедка.
В същата тенджера, в която са варени макароните се загряват 2 с.л. зехтин , прибавят се макароните и се разбъркват добре.Отсраняват се от огъня.
На дъното на тавичката, в която ще се пече ястието се слагат 3-4 с.л. от червения сос.
Отгоре се слага 1/2 от макароните.сн.1
Върху тях се изсипва червеният сос.сн.2
Покрива се с остатъка от макароните.
Върху тях се разпределя с лъжица бешамела(белия сос).сн.3
Пече за 30 минути в предварително загрята на 180-200С фурна.Когато се издуе и получи лек загар се изважда и се поръсва с настъргания капкавал.сн.4
Връща се във фурната и се запича за още 5-8 минути, до разтопяване на кашкавала.
Изважда се и се изчаква да застине преди да се разреже.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност