Необходими продукти:
- 1 кочан млечка царевица
- 3 броя сладки картофи
- Червена чушка, 1 брой
- 1 гръцка зелена тиквичка
- Чери домати, 3 броя
- Прясно мляко, 200 мл
- Пресен розмарин, 1 клонка
- Сушен розмарин
- Кориандър
- Ябълков оцет, 400 мл
- Кафява захар, 100 гр
- Сол
- Черен пипер на зърна
- Черен пипер, млян
- Пресен копър
- Магданоз
- Кориандър
Начин на приготвяне:
- Сварете сладките картофи в подсолена вода и ги охладете.
- В силно нагорещен тиган без мазнина запържете кориандъра, сухия розмарин, няколко зрънца черен пипер и 1 ч.л. сол. Когато подправките започнат да отделят аромат и да променят цвета си, разбъркайте с дървена лъжица, намалете огъня и добвете оцета и кафявата захар. Когато сместа започне да ври, свалете я от огъня и я прецедете през сито.
- Нарежете тиквичката на колелца и я поставете в дълбока купа. Залейте с течността от тигана и оставете маринатата да подейства за поне един час.
- Сварете царевицата в подсолена вода, смесена с прясното мляко. Варете я 15 мин. Нарежете я на шайби с дебелина 3 см.
- Разрежете чушката на квадратчета с големина, колкото диаметъра на едно колелце от тиквичката.
- Ако използвате дървени клечки за шишчетата, първо ги накиснете за 10 мин в студена вода, за да не изгорят при печенето.
- Загрейте барбекюто, скарата или грил тигана. Подредете зеленчуците по шишчетата по ваше усмотрение, поръсете ги с малко зехтин, сол, черен пипер, наситнен магданоз и копър. Всяко шишче се "затапва" с по един чери домат. Изпечете ги до получване на лек загар от всички страни. По време на печенето разкъсайте клонката от розмарина на отделни стръкове и ги поръсете върху и около шишчетата. Сервирайте ги горещи и използвайте розмарина за украса.