Няма по-добра идея от тази, за да запазите и превърнете тиквичките в полезна храна за зимата. Хрупкавата туршия от тиквички прилича много на тази от кисели краставички. Тях също може да слагате в бургери, а защо не и да ги поднесете като атрактивно мезе.
Ето как да си направите тази туршия у дома.
Необходими продукти:
- 500 г тиквички
- 3 глави лук шалот, наситнени
- 2 с.л. нейодирана сол
За маринатата
- 500 мл ябълков оцет
- 140 г златна тръстикова захар
- 1 ч.л. горчица на прах
- 1 ч.л. семена от горчица
- 1 ч.л. семена от селъри
- ½ ч.л. червен пипер на люспи
- 1 ч.л. куркума
Начин на приготвяне:
- Нарежете тиквичките на тънко, с помощта на ренде мандолина, кухненски робот или остър нож. Сложете ги в купа с шалота и поръсете със сол. Покрийте продуктите с ледено студена вода, разбъркайте, за да се разтвори солта, и оставете за час настрани.
- След като времето изтече, отцедете тиквичките внимателно и старателно ги подсушете с кухненска хартия или памучна кърпа. Ако останат с твърде много влага в тях, сместа за мариноване ще се разреди, а ние не желаем това да се случи.
- Междувременно, сложете съставките за мариноване в касерола и ги оставете да заврят. Бъркайте в продължение на 3 мин., като се уверите, че захарта се е разтворила. Оставете сместа да се охлади, но не напълно. Трябва да остане топла. Сложете в нея тиквичките и разбъркайте.
- Разпределете сместа в два стерилизирани буркана от по 500 мл, затворете ги добре и ги приберете в хладилника, където трябва да останат за два дни.
- Съхранявани на сухо и хладно място, маринованите тиквички ще са все така вкусни за няколко месеца.