Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Туршия от хрупкави тиквички

Консервирайте любимия летен вкус, за да си имате от него и за зимата

15’ Подготовка
60’ Време за готвене
8 Порции
1 Трудност

Няма по-добра идея от тази, за да запазите и превърнете тиквичките в полезна храна за зимата. Хрупкавата туршия от тиквички прилича много на тази от кисели краставички. Тях също може да слагате в бургери, а защо не и да ги поднесете като атрактивно мезе.

Ето как да си направите тази туршия у дома.

Необходими продукти:

  • 500 г тиквички
  • 3 глави лук шалот, наситнени
  • 2 с.л. нейодирана сол

За маринатата

  • 500 мл ябълков оцет
  • 140 г златна тръстикова захар
  • 1 ч.л. горчица на прах
  • 1 ч.л. семена от горчица
  • 1 ч.л. семена от селъри
  • ½ ч.л. червен пипер на люспи
  • 1 ч.л. куркума

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете тиквичките на тънко, с помощта на ренде мандолина, кухненски робот или остър нож. Сложете ги в купа с шалота и поръсете със сол. Покрийте продуктите с ледено студена вода, разбъркайте, за да се разтвори солта, и оставете за час настрани.
  2. След като времето изтече, отцедете тиквичките внимателно и старателно ги подсушете с кухненска хартия или памучна кърпа. Ако останат с твърде много влага в тях, сместа за мариноване ще се разреди, а ние не желаем това да се случи.
  3. Междувременно, сложете съставките за мариноване в касерола и ги оставете да заврят. Бъркайте в продължение на 3 мин., като се уверите, че захарта се е разтворила. Оставете сместа да се охлади, но не напълно. Трябва да остане топла. Сложете в нея тиквичките и разбъркайте.
  4. Разпределете сместа в два стерилизирани буркана от по 500 мл, затворете ги добре и ги приберете в хладилника, където трябва да останат за два дни.
  5. Съхранявани на сухо и хладно място, маринованите тиквички ще са все така вкусни за няколко месеца.

Дайте оценка:

Тагове: червен пипер горчица на прах селъри ябълков оцет бяла захар тиквички зелен лук куркума

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче