12 бр. яйца
1 кг захар
10 кап. есенция ром
1 кг брашно тип 500
8 пак. ванилия
1 чаена чаша сладко от малини
1.20 л. студена сладкарска сметана
1 шепа шоколадови пръчици
200 гр.орехови ядки
1. Блатовете се пекат с две различни тавички - малката е с диаметър 16 см, а голямата е с диаметър 26 см.
2. За големият блат разбиваме 4 яйца с 1 чаена чаша кристална захар.
3. Отделяме белтъците от жълтъците и разбиваме белтъците със захарта, жълтъците с 1 чаена лъжичка вода.
4. Прибавяме жълтъците към белтъците и бъркаме без спиране. Прибавяме и 1 чаена чаша брашно на струйка.
5. Сместа изсипваме върху изрязана и намаслена с олио хартия в тавичката и печем на 180 градуса за около 30 - 35 мин. - докато се изпече (като пробваме с клечка за зъби - ако не остава по клечката, значи е изпечен блатът). Трябват ни общо два големи блата.
6. За малкият блат: 2 броя яйца, 1/2 чаена чаша захар, 1/2 чаена чаша брашно, 1 ванилия. По същият начин разбиваме отделно белтъците от жълтъците и печем 2 малки блата.
7. На една страна оставяме блатовете изпечени, през това време си приготвяме сиропа. Вземаме 500 мл вода, 300 гр захар, 4 ванилии и 10 капки ром есенция. Когато заври водата, слагаме захарта и ври така 10 мин. Слагаме ванилията и есенцията от ром.
8. Разбиваме и сметаната с миксера до сгъстяването и като се обърне купата надолу без последствия, значи е разбита добре и може да се шприцова със шприц за торти /украсява с различни формички.
9. Сглобяването на тортата: слагаме в кръгла табличка или тортена голяма чиния големия блат студен, сиропиран с горещ сироп.
10. Изчакваме малко да изстине сиропът и мажем със сметаната.
11. Слагаме от сладкото от малини
12. Слагаме пак другия втори блат последен върху този и пак сиропираме.
13. Мажем със сметаната и слагаме пак сладкото от малини, но кръга вече намалява - според другия малък блат, който ще се слага после отгоре.
14. Поставяме отгоре малкия блат. Сиропираме пак и мажем със сметаната,слагаме сладко от малини. Полагаме и последния малък блат, сиропираме, мажем само със сметаната не се слагат малини
15. И така измазваме цялата торта със сметаната. Ръсим със смлените орехи само на долните големи блатове, украсяваме със шприца на розички, ръсим с шоколадовите пръчици.
16. Когато предстои 24 часа е супер вкусна за консумация - опитайте рецептата и ще се убедите. Да ви е сладко!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност