Чилито си е класическа мексиканска гозба и се прави на тиган или в тенджера. Но този път нека си го спретнем по нашенски и да си го запечем на фурна с вкусен разтопен кашкавал. Ето и как се приготвя.
Нарязват се една глава кромид лук и една голяма червена пиперка на едро. Запържват се в 2 с.л. зехтин, ръси им се малко сол, черен пипер и мащерка.
След 3 мин. се добавя и каймата, която се натрошава с дървена лъжица на малки късчета. Слагат се чесънът и лютите чушки.
Когато продуктите се позапържат, се слага червеният пипер, ястието се разбърква и се добавят доматите от консерва, боба и бульона от сварено телешко шкембе.
Добавят се мащерка, целина, джоджен и девисил. Всичко се разбърква, огънят се намаля и чилито се оставя да къкри на слаб огън до изпаряване на течността.
Опитва се на сол и ако всичко е наред и дори и котката е доволна, се продължава нататък.
Фурната се загрява на 180 градуса, гозбата се пресипва в намазнена с малко краве масло тавичка, поръсва се с настъргания кашкавал и се слага да се пече, докато той се разтопи.
Сервира се с цедено кисело мляко и царевичен чипс. Да ви е сладко!
Необходими продукти:
- 500 г кайма смес
- 1 глава кромид лук
- 1 червена чушка
- Сол
- Черен пипер
- Мащерка
- 4 скилидки чесън, наситнени
- 3 люти чушки, наситнени
- Червен пипер
- Домати от консерва
- Боб с доматен сос от консерва
- Бульон от сварено телешко шкембе, вижте рецептата тук
- Целина
- Джоджен
- Девисил
- Краве масло, за дъното на тавата
- 200 г настърган кашкавал
- Цедено кисело мляко, за гарнитура
- Царевичен чипс, за гарнитура