Необходими продукти:
- 300 г желирано шкембе (2 шайби)
- сол
- зехтин
- 1 глава червен лук
- 5 скилидки чесън, на едро
- краве масло
- ябълков оцет
- червен пипер
- 2 бр. дафинов лист
- сушен копър
- сушен магданоз
- риган
- чесън в оцет, за овкусяване
- лют червен пипер на люспи (чили)
- червено вино
Начин на приготвяне:
- Шкембето се сварява в литър подсолена вода за около 20 мин. и накрая се отцежда, като течността от тенджерата се запазва.
Снимка: Юлиян Илиев - В добре загрят тиган с малко зехтин се запържват една глава червен лук и 5 скилидки чесън на едро. Изливат се 2 с.л. от бульона на шкембето.
Снимка: Юлиян Илиев Снимка: Юлиян Илиев - След 3 мин. зеленчуците се отстраняват в купа, в тигана се слага 1 с.л. краве масло и шкембето се запържва за 2 мин.
- Лукът и чесънът се връщат обратно заедно с 1 ч.л. ябълков оцет. Разбърква се и се запържва за още 2 мин.
- Прибавя се супена лъжица червен пипер и след разбъкрване се налива още около черпак от заделения бульон.
Снимка: Юлиян Илиев - Добавят се 2 бр. дафинов лист, сушен магданоз и копър, както и малко риган. Ястието се оставя да къкри до изпаряване на течността, след което огънят се увеличава и с постоянно бъркане всичко се оставя ударно да се запържи за минута-две. Сваля се от котлона.
- Останалата част от бульона се прелива в буркан, затваря се с капачката и се оставя в хладилника или фризера. Използва се за направата на бъдещи супи.
Снимка: Юлиян Илиев - Шкембето се сипва в чинии и се полива със запръжка от разтопено краве масло и червен пипер.
Снимка: Юлиян Илиев - Сервира се с поднесен отделно лют червен пипер на люспи (чили), купичка с наситнен и накиснат в оцет чесън, както и чаша вино.
Снимка: Юлиян Илиев