Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Зимно мезе за вино: Шкембе в масло

Сгрейте душата с тази вкусна гозба

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
5’ Подготовка
45’ Време за готвене
3 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 300 г желирано шкембе (2 шайби)
  • сол
  • зехтин
  • 1 глава червен лук
  • 5 скилидки чесън, на едро
  • краве масло
  • ябълков оцет
  • червен пипер
  • 2 бр. дафинов лист
  • сушен копър
  • сушен магданоз
  • риган
  • чесън в оцет, за овкусяване
  • лют червен пипер на люспи (чили)
  • червено вино

 

Начин на приготвяне:

  1. Шкембето се сварява в литър подсолена вода за около 20 мин. и накрая се отцежда, като течността от тенджерата се запазва.

    Снимка: Юлиян Илиев

  2. В добре загрят тиган с малко зехтин се запържват една глава червен лук и 5 скилидки чесън на едро. Изливат се 2 с.л. от бульона на шкембето.

    Снимка: Юлиян Илиев

    Снимка: Юлиян Илиев

  3. След 3 мин. зеленчуците се отстраняват в купа, в тигана се слага 1 с.л. краве масло и шкембето се запържва за 2 мин.
  4. Лукът и чесънът се връщат обратно заедно с 1 ч.л. ябълков оцет. Разбърква се и се запържва за още 2 мин.
  5. Прибавя се супена лъжица червен пипер и след разбъкрване се налива още около черпак от заделения бульон.

    Снимка: Юлиян Илиев

  6. Добавят се 2 бр. дафинов лист, сушен магданоз и копър, както и малко риган. Ястието се оставя да къкри до изпаряване на течността, след което огънят се увеличава и с постоянно бъркане всичко се оставя ударно да се запържи за минута-две. Сваля се от котлона.
  7. Останалата част от бульона се прелива в буркан, затваря се с капачката и се оставя в хладилника или фризера. Използва се за направата на бъдещи супи.

    Снимка: Юлиян Илиев

  8. Шкембето се сипва в чинии и се полива със запръжка от разтопено краве масло и червен пипер.

    Снимка: Юлиян Илиев

  9. Сервира се с поднесен отделно лют червен пипер на люспи (чили), купичка с наситнен и накиснат в оцет чесън, както и чаша вино.

    Снимка: Юлиян Илиев

 

Дайте оценка:

Тагове: зехтин краве масло чесън сол червен пипер дафинов лист червено вино червен лук магданоз копър шкембе чорба ябълков оцет риган лют пипер

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче