Критското апаки е традиционно ястие, което се приготвя със свинско месо и има няколко вариации в зависимост от региона. Наименованието на гозбата идва от самото месо "Апаки", като най-близкият до него вариант, който може да се намери по магазините у нас, е жарено-пушеното свинско във вакуумирани опаковки. Ето една рецепта, с която можете да се насладите на тази вкусна гозба.
Необходими продукти:
- 500 г пушено свинско месо
- 2 глави лук, на дребно
- 3 скилидки чесън, на ситно
- 100 мл червено вино
- 1/2 ч.ч. зехтин
- 1 ч.л. риган
- 1 ч.л. мащерка
- Сол и черен пипер на вкус
- Сокът от един лимон
- Пресен магданоз, за овкусяване
Начин на приготвяне:
- Нарежете свинското на големи кубчета. Подправете го със сол и черен пипер.
- В голям тиган или тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто.
- Добавете месото в тигана и го запържете до златисто от всички страни.
- Добавете червеното вино, ригана и мащерката. Оставете течността да се изпари наполовина.
- Покрийте съда с капак и намалете температурата. Оставете всичко да къкри на слаб огън за около час или докато стане крехко. Ако е необходимо, добавете малко вода или бульон.
- Когато месото е готово, добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Опитайте за сол.
- Сервирайте гозбата гореща, гарнирана с пресен магданоз. Може да я поднесете с ориз, картофи или препечен хляб.