Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

"Апаки": Едно критско ястие с пушено свинско

Изпробвайте тази лесна и апетитна рецепта

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев
10’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Критското апаки е традиционно ястие, което се приготвя със свинско месо и има няколко вариации в зависимост от региона. Наименованието на гозбата идва от самото месо "Апаки", като най-близкият до него вариант, който може да се намери по магазините у нас, е жарено-пушеното свинско във вакуумирани опаковки. Ето една рецепта, с която можете да се насладите на тази вкусна гозба.

Необходими продукти:

  • 500 г пушено свинско месо
  • 2 глави лук, на дребно
  • 3 скилидки чесън, на ситно
  • 100 мл червено вино
  • 1/2 ч.ч. зехтин
  • 1 ч.л. риган
  • 1 ч.л. мащерка
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Сокът от един лимон
  • Пресен магданоз, за овкусяване

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете свинското на големи кубчета. Подправете го със сол и черен пипер.
  2. В голям тиган или тенджера загрейте зехтина на средна температура. Добавете нарязания лук и чесън и ги запържете до златисто.
  3. Добавете  месото в тигана и го запържете до златисто от всички страни.
  4. Добавете червеното вино, ригана и мащерката. Оставете течността да се изпари наполовина.
  5. Покрийте съда с капак и намалете температурата. Оставете всичко да къкри на слаб огън за около час или докато стане крехко. Ако е необходимо, добавете малко вода или бульон.
  6. Когато месото е готово, добавете лимоновия сок и разбъркайте добре. Опитайте за сол.
  7. Сервирайте гозбата гореща, гарнирана с пресен магданоз. Може да я поднесете с ориз, картофи или препечен хляб.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер мащерка червено вино свинско пресен магданоз риган лимонов сок кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче