Ядковото мляко е страхотна алтернатива на кравето прясно мляко, особено ако имате непоносимост към лактоза. И макар в магазините да има голямо разнообразие от марки и видове растителни млека, когато прочетете съдържанието на опаковката, ще останенте меко казано изненадани, тъй като подобрители, сгъстители и консерванти изобщо не липсват.
Да си приготвите вкусно ядково мляко у дома е фасулска работа, при това без да са ви необходими специални уреди за целата, които се появяват все повече на пазара. Обикновен блендер и пасатор са достатъчни, както и парче тензух, с което да го отцедите.
Но нека видим по-подробно как да си приготвите ядково мляко у дома стъпка по стъпка.
Изберете вида ядки
Можете да използвате бадеми, орехи, лешници, кашу, шамфъстък, или дори семена като слънчогледови и тиквени. Бадемите са сред най-предпочитаните, тъй като вкусът им е леко сладък и наподобява деликатно този на прясното мляко. Ядките трябва да са сурови.
Накиснете ги
Накиснете ядките в студена вода за 8-12 часа (или за една нощ). Това ги прави по-меки и активира ензимите им, което улеснява смилането и подобрява хранителната им стойност. За литър мляко ще са ви достатъчни между 50 и 100 г, в зависимост от желанието ви за наситеност на вкус. След това ги изплакнете добре.
Блендирайте
Сложете 1 чаша накиснати ядки в блендер и добавете 4 чаши филтрирана или изворна вода, но не такава, налята директно от чешмата. Блендирайте на висока скорост за 1-2 минути, докато сместа стане колкото се може по-гладка.
Прецедете
Прецедете сместа през тензух, торбичка за ядково мляко или фина цедка. Стиснете добре, за да извлечете максимално количество течност. Получената пулпа може да се използва за печива, гранола или смутита, затова не я хвърляйте.
Ако желаете, сега може да го овкусите
Добавете естествени подсладители като мед, кленов сироп или фурми (тях трябва да добавите в самото начало на смиланте). За допълнителен аромат опитайте с щипка ванилия или канела.
Съхранение
Изсипете млякото в стъклен буркан или бутилка с плътно затваряне. Съхранявайте в хладилник до 3-4 дни. Разклащайте преди употреба, тъй като е нормално млякото да се утаи.
Лесно ще разберете, че се е развалило по процеса на ферментация, който настъпва.